Eetprogramma voor IBD "IBD, eet je mee?"

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben een grote behoefte aan voedingsadviezen, terwijl in de behandelingsrichtlijnen momenteel nog geen echte rol voor voeding is weggelegd. In wetenschappelijke onderzoeken zijn voldoende aanwijzingen dat voeding een risicofactor is voor het ontstaan van deze ziekten en mogelijk kan ondersteunen bij de behandeling ervan. 

Voeding Leeft is een organisatie die voeding als gezondheidsinterventie op een wetenschappelijk onderbouwde manier wil inzetten. Zij willen met het Eetprogramma voor IBD onderzoek doen naar de effecten van onbewerkte voeding bij IBD. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel van dit project is het verminderen van ervaren ziektelast (waaronder buikklachten) en het verhogen van kwaliteit van leven bij patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.  

Wat gaan de onderzoekers doen?

De onderzoekers gaan een wetenschappelijk onderbouwde leefstijlinterventie met gevarieerde en onbewerkte voeding als uitgangspunt inzetten bij patiënten met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Patiënten krijgen hierbij de ondersteuning die ze nodig hebben, om te zorgen dat ze deze aanpassingen in hun voedselpatroon makkelijker vol kunnen houden. De hoofdbehandelaar blijft hierbij de arts, dus binnen het programma wordt er niet gestuurd op medicatie veranderingen of aanpassingen. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

De verwachting is dat ze met deze integrale aanpak een verbetering kunnen laten zien in de kwaliteit van leven van de deelnemers. Bij positieve onderzoeksresultaten kan de leefstijlinterventie voor patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa mogelijk breder uitgerold worden. 

Het eindresultaat

Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
Door deze interventie is de kwaliteit van leven is verhoogd bij deze patiënten. Patiënten hadden ook minder medicijnen nodig en hadden na deelname minder obesitas. 

De deelnemers gaven na 3 maanden van het programma aan meer groenten, fruit, vis en gevogelte te eten en minder rood vlees, en ze dronken minder cafeïne en alcohol ten opzichte van hun eetpatroon voorafgaand aan het starten met het programma. Ook aten de deelnemers regelmatiger en vaker drie maaltijden per dag. Deze veranderingen in eetpatronen lijken ook na 6 maanden nog aanwezig. Verder gaven deelnemers aan vaker en langer licht intensief en intensief te bewegen zowel na 3 als 6 maanden. Het merendeel van de deelnemers gaf aan na 3 en 6 maanden zich grotendeels aan de richtlijnen van het programma te houden en gemotiveerd te zijn dit te blijven volhouden. 

De resultaten van het onderzoek laten ten slotte zien dat de deelnemers het programma over het algemeen positief beoordelen en ook zouden aanraden aan familie of vrienden met darmaandoeningen. Een groot deel van de deelnemers gaf ook aan vertrouwen te hebben dat de richtlijnen van het programma hun aandoening positief heeft beïnvloed. 

Meer over dit onderzoek

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: IBD (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)
Titel project: Eetprogramma voor IBD “IBD, eet je mee?”
Projectleider: Barbara Kerstens
Instantie: Voeding Leeft
Gestart in: 2017
Looptijd: 2,5 jaar
Status: Afgerond

 

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer