Behandeling met methotrexaat op maat bij de ziekte van Crohn: een nieuwe kijk op een bekend medicijn

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Voor veel IBD-patiënten is het vaak zoeken naar goed werkende medicijnenIn dit onderzoek willen ze nieuw licht schijnen op een al bestaand medicijn: methotrexaat (MTX). Dit is een goedkoop, veilig en effectief medicijn dat nu gebruikt wordt om de ziekte van Crohn rustig te houden. MTX is alleen een ‘ondergeschoven kindje’ in de medicijnwereld: het middel wordt (mogelijk) veel minder vaak gebruikt dan dat zou moeten. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel is om de optimale dosering MTX per patiënt te bepalen. Daarnaast willen ze een model ontwikkelen waarmee al voor de behandeling voorspeld kan worden of een patiënt goed op MTX zal reageren

Wat gaan de onderzoekers doen?

Het team wil methodes ontwikkelen om met MTX een behandeling op maat te kunnen leveren voor de patiënt. Ze verwachten dat 80 patiënten met de ziekte van Crohn met dit onderzoek mee kunnen doen. Patiënten zullen eerst een coloscopie (kijkonderzoek van de darm) ondergaan om te onderzoeken hoe actief de ziekte is. Daarna zijn er controles op de polikliniek na 8 weken, 3 maanden, 6 maanden en 12 maanden. Daarbij zullen ook het bloed en de ontlasting worden onderzocht 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Ze verwachten dat mensen zullen verschillen in de hoeveelheid MTX in hun bloed en dat het effect op de activiteit van de ziekte daarmee samenhangt. De hoeveelheid MTX die iemand in het bloed opbouwt (de bloedspiegel) is afhankelijk van verschillende factoren. In dit onderzoek zullen ze onderzoeken welke factoren dit zijn, en hoe die de bloedspiegel beïnvloeden. Zo hopen ze met dit onderzoek de optimale dosering van MTX te kunnen vaststellen waarmee ziekte tot rust gebracht kan worden en gehouden. Ook verwachten ze een voorspellingsmodel te kunnen maken om al voor het starten van MTX te kunnen voorspellen welke patiënten de beste kans hebben (of juist een minder goede kans) om op MTX te reageren. Zo zullen ze naar verwachting in staat zijn om behandeling op maat te creëren voor een individuele patiënt met de ziekte van Crohn. 

Tussentijdse resultaten

Inmiddels zijn de volgende centra akkoord gegaan met deelname aan dit onderzoek: AmsterdamUMC, locatie VUmc, UMC Utrecht, St Antonius ziekenhuis, Elizabeth- Tweesteden ziekenhuis, OLVG, Spaarne Gasthuis, Noordwest ziekenhuisgroep. In mei 2019 is de eerste patiënt geïncludeerd. Er zijn nog geen concrete resultaten te melden over dit onderzoek, deze volgen in het eindverslag. 

Het eindresultaat

In dit onderzoek zijn 80 patiënten vanaf de start van de behandeling met methotrexaat vervolgd. Helaas bleek dat de meerderheid van de patiënten na een jaar al was gestopt met methotrexaat vanwege ofwel te weinig effect ofwel bijwerkingen. In het laboratorium zijn een aantal factoren gevonden die daarmee samenhingen. Mogelijk kan dit in de toekomst gaan helpen om patiënten effectiever te selecteren en met minder bijwerkingen in te stellen op methotrexaat.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: IBD (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)
Titel project: Behandeling met methotrexaat op maat bij de ziekte van Crohn: een nieuwe kijk op een bekend medicijn
Projectleider: Gerd Bouma
Instantie: Amsterdam Universitair Medische Centra – locatie VUmc
Gestart in: 2018
Looptijd: 2 jaar
Status: Bezig

 

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer