Wat is het?

Een eosinofiele oesofagitis is een chronische ontsteking van de slokdarm die zeer waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een allergische reactie. Eosinofielen zijn afweercellen die voorkomen bij een allergie. Bij een eosinofiele oesofagitis zijn er veel van dit soort cellen aanwezig op de plek van de ontsteking.

De slokdarm

De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 30 cm lang. Zodra we eten doorslikken, komt het in  de slokdarm. De slokdarm is in feite een soort transportkanaal. Het eten wordt door de spieren in de slokdarmwand naar de maag geduwd. Op de overgang van slokdarm naar maag zit een sluitspiertje. Het gaat open als er voedsel vanuit de slokdarm naar de maag gaat. Daarna gaat het weer dicht. Hierdoor stroomt voedsel en maagsap uit de maag niet voortdurend terug in de slokdarm.

Oorzaak van eosinofiele oesofagitis

De oorzaak van een eosinofiele oesofagitis is zeer waarschijnlijk een allergische reactie. Deze allergische reactie kan veroorzaakt worden door bepaalde voedingsmiddelen maar ook door bepaalde stoffen die in de lucht zitten, zoals pollen, waar je allergisch voor kan zijn. 

Veel mensen met eosinofiele oesofagitis hebben ook last van hooikoorts, eczeem, een voedselallergie of astma. Ook kan het zo zijn dat iemand met eosinofiele oesofagitis directe familieleden heeft die bekend zijn met één van deze allergische aandoeningen. 
De aandoening komt voor bij kinderen en volwassenen.

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij eosinofiele oesofagitis

Door een langdurige ontsteking van de slokdarm kan littekenweefsel ontstaan. Door dit littekenweefsel wordt de slokdarm stugger en nauwer. Hierdoor krijg je het gevoel dat eten niet goed zakt. Ook kan voedsel blijven vastzitten in de slokdarm.

Klachten bij een eosinofiele oesofagitis zijn:

Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Als klachten langer dan twee weken aanhouden, neem dan contact op met je huisarts. Deze kan je lichamelijk onderzoeken en een oorzaak vaststellen van de klachten.

Hoe gaat het verder?

Diagnose van eosinofiele oesofagitis

Een eosinofiele oesofagitis kan vastgesteld worden door middel van een endoscopie van de slokdarm. Dit is een kijkonderzoek van de slokdarm en wordt ook wel een gastroscopie genoemd. De arts kan met een flexibele slang met daarop een kleine camera, via je mond in de slokdarm kijken. Deze flexibele slang wordt ook wel endoscoop genoemd. 

Met de camera kan de arts een slokdarmontsteking of verandering van weefsel zien. Tijdens het onderzoek neemt de arts kleine hapjes weefsel (biopten). Deze biopten worden vervolgens onderzocht onder de microscoop. Wanneer het biopt veel eosinofielen (afweercellen) bevat, kan de arts de diagnose ‘eosinofiele oesofagitis’ stellen.

Behandeling van eosinofiele oesofagitis

Er zijn bij een eosinofiele oesofagitis verschillende soorten behandelingen mogelijk.

Medicijnen

De arts zal in eerste instantie medicijnen voorschrijven die het maagzuur minder zuur maken. Maagzuur komt soms omhoog in de slokdarm en kan op die manier de slokdarm irriteren. Wanneer het maagzuur minder zuur is, kan dit de klachten soms verminderen. De arts kan je daarnaast ook medicijnen voorschrijven die de allergische reactie en de ontstekingsreactie verminderen. Deze medicijnen onderdrukken het immuunsysteem en gaan zo de allergische ontstekingsreactie tegen.

Voeding

De arts kan je een speciaal dieet voorschrijven om de allergische reactie op voedingsmiddelen te voorkomen.

Oprekken van de slokdarm

Wanneer de bovenstaande behandelingen niet voldoende helpen en er is sprake van een vernauwing, kan de arts de klachten  verminderen door de slokdarm op te rekken. De arts brengt dan een flexibele slang (endoscoop) met een ballonnetje via de mond in de slokdarm. Dit ballonnetje wordt gedurende een minuut opgeblazen waardoor de slokdarm wordt opgerekt. Gewoonlijk zijn er drie  tot  vier oprekkingen nodig verspreid over een aantal dagen. De arts zal telkens een iets grotere ballon gebruiken om de slokdarm verder op te rekken.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij eosinofiele oesofagitis

Tips en adviezen

 • Tips bij slikklachten en passageklachten slokdarm
  • Broodmaaltijd: Snijd de harde korsten van het brood en besmeer het met smeuïg beleg. Drink iets bij iedere hap. Je kan in plaats van brood ook pap nemen.

  • Nagerecht of tussendoortje: Zacht (geschild) fruit of een zuivelproduct zijn voorbeelden van geschikte nagerechten of tussendoortjes.

  • Tijdens alle maaltijden: eet rustig en kauw goed. Drink voldoende tijdens en na de maaltijd.

  • Als je behoefte hebt aan een persoonlijk voedingsadvies dan kan je het beste contact opnemen met een diëtist.

 • Warme maaltijd
  • Vlees: Vermijd ‘vezelig’ vlees zoals rundvlees. Kip, wild of vis zijn meestal gemakkelijk door te slikken. Snijd het vlees of de vis heel fijn of maal het met behulp van een staafmixer of keukenmachine. Voeg eventueel jus of bouillon toe om het doorslikken gemakkelijker te maken.

  • Groente: ook groenten kan je pureren of fijn snijden. Gaar gekookte groenten zijn meestal gemakkelijker door te slikken dan rauwkost. Je kan de groente ook smeuïger maken met behulp van melk, room of saus.

  • Aardappelen: Je kan de aardappelen smeuïg maken met behulp van jus, appelmoes, saus of bouillon of vervangen door puree. In plaats van aardappelen kan je ook gebruik maken van pasta of rijst gecombineerd met een saus.

  • Een maaltijdsoep is een goede variant voor de warme maaltijd. Snijd de vulling fijn of maak de ingrediënten van de soep fijn met de staafmixer

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

Heeft deze informatie je geholpen?

Wij willen je zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk informeren over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor het actualiseren van deze website en onderzoek naar spijsverteringsziekten is de Maag Lever Darm Stichting volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Al 13 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Doneer