Doel Zuiderzee klassieker

Samen trappen we darmkanker de wereld uit

Samen fietsen we voor een gezonde buik

Met de jaarlijkse Zuiderzee Klassieker hebben we één doel voor ogen: zoveel mogelijk geld ophalen voor meer onderzoek naar spijsverteringsziekten zoals darmkanker. Dat is hard nodig. Nederland telt ruim 2 miljoen buikpatiënten. En alleen darmkanker eist al 14 levens per dag. Dat willen we niet accepteren.

Met de opbrengst van de Zuiderzee Klassieker helpen wij buikpatiënten verder, door met dit geld méér wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. Met als doel? Het realiseren van onze droom en missie: een gezonde buik voor iedereen. Want hoe meer we weten over de buik, hoe beter we deze ziekten kunnen stoppen.

Daarom vragen we zoveel mogelijk mensen om mee te fietsen of geld te doneren voor dit goede doel!

Fiets mee

Steun
ons onderzoek

Doneer

Programmalijn

In ons werk focussen wij op vier programmalijnen: de gezonde buik, de buik onder de loep, de buik uit de problemen en zorg voor de buik. Per programmalijn geven wij voorlichting en maken wij wetenschappelijk onderzoek mogelijk. Deze onderzoeken worden toegekend en verdeeld onder verschillende subsidierondes, met elk hun eigen thema.

Deze  onderzoeken maak je mede mogelijk

De Maag Lever Darm Stichting steunt baanbrekende wetenschappelijke onderzoeken naar spijsverteringsziekten als darmkanker. Graag laten wij jou kennismaken met een paar van onze onderzoekers.

Eén van de onderzoekers die wij steunen, is Dr. Gerrit Meijer. Hij ontvangt financiering voor zijn onderzoeksproject naar de vroege opsporing van darmkanker. Samen met zijn onderzoeksteam wil hij het bevolkingsonderzoek naar darmkanker nóg nauwkeuriger maken, door een betere darmkankertest te ontwikkelen. Met als doel: het aantal sterfgevallen door darmkanker verlagen.
Lees hier meer over zijn onderzoek

Of bekijk het hoopvolle onderzoek van Dr. Niels de Wind. Hij doet onderzoek naar het zogeheten Lynch syndroom, dat voorkomt bij ongeveer 1 op de 250 families. Mensen met dit syndroom hebben een verhoogde kans op darmkanker en ondergaan levenslange preventieve onderzoeken. Dit is zwaar voor deze mensen en voor de gezondheidszorg. “Dat moet anders”, aldus Dr. Niels de Wind.
Lees hier meer over zijn onderzoek.

Naast onderzoek naar darmkanker, fietsen we ook voor vele andere spijsverteringsziekten. Zoals colitis ulcerosa, een chronische darmontstekingsziekte (IBD) die een enorme impact heeft op het leven van de patiënt. Ruim 80.000 mensen hebben een chronische darmontstekingsziekte. Dr. Cyriel Ponsioen wil hen helpen, met zijn onderzoek naar ‘poeptransplantatie’.

Lees hier meer over zijn onderzoek. 

heleen-evelien-erfelijke-darmkanker

Wanneer je darmkanker vroeg signaleert kun je het in de kiem smoren

Cyriel Ponsioen 2 LR

En voor deze patiënten stap jij op de fiets

Na het overlijden van haar moeder zag Esther (48) op de familiefoto van kerst 2014 dat ze naar de huisarts moest: op die foto zag ze aan haar ogen dat het niet goed met haar ging. Geen moment heeft ze aan darmkanker gedacht. ‘Ik ging bijna fluitend de coloscopie in’, zegt ze zacht. De specialist zei direct na het onderzoek dat hij een tumor had gevonden die er niet goed uitzag. Esther vertelt haar verhaal.

Ook broer en zus Wim en Nel kennen deze verschrikkelijke ziekte helaas van dichtbij. Zij erfden van hun vader het Lynch syndroom, het syndroom dat een verhoogde kans op darmkanker veroorzaakt. Zij proberen na talloze operaties te (over)leven met darmkanker. Wim vertelt: “Darmkanker is een onlosmakelijk onderdeel van onze familie. Het was geen kwestie of ik het zou krijgen, maar wanneer.” Lees het verhaal van Wim en Nel

Arianne de Haas (21) heeft sinds bijna 2 jaar colitis ulcerosa. Een chronische aandoening die samen met de ziekte van Crohn ook bekend is als IBD (Inflammatory Bowel Disease). Arianne is een van de tienduizenden Nederlanders die leven met een darmontsteking. Ook voor Arianne betekende deze diagnose een drastische wending van haar leven. Een verhaal over angst, berusting en nieuwe hoop. “Colitis is een groot onderdeel van mijn leven, ik moet er iedere dag rekening mee houden." Arianne vertelt haar verhaal. 

 

Nel en Wim klein

Wim: het was geen kwestie of ik het zou krijgen, maar wanneer

Arianne de Haas klein

Colitis is een groot onderdeel van mijn leven. Ik moet er iedere dag rekening mee houden.

Hoe bereiken wij ons doel?

Als deelnemer van de Zuiderzee Klassieker betaal je inschrijfgeld. Om daarbovenop nog meer inkomsten te genereren vragen wij de deelnemers hun kilometers te laten sponsoren. Dit door een sponsorbijdrage te vragen aan vrienden, familie, collega’s, bedrijven, lotgenoten enzovoorts. Het inschrijfgeld en de sponsorgelden dragen bij aan onderzoek naar spijsverteringsziekten als darmkanker. Met als doel? Een gezonde buik voor iedereen realiseren. Kortom: hoe meer deelnemers en sponsoren wij binnenhalen, hoe meer wij het verschil kunnen maken in de strijd!

Doneer

doneer online

Meer weten?

Wil je meer weten over de Zuiderzee Klassieker of de doelstellingen en werkzaamheden van de Maag Lever Darm Stichting? Neem contact met ons op via info@zuiderzeeklassieker.nl of via telefoonnummer: 033-752 35 00 (ma t/m vr 9:00-17:00).

team mlds

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven