Prof. dr Siersema, maakt mensen béter

Professor Siersema

Prof. dr. Peter Siersema werd arts omdat hij iets wezenlijks voor andere mensen wil betekenen op het niveau dat hen het diepst raakt; bij hun gezondheid. Hij wil dat mensen na hun ziekte weer kunnen functioneren zoals ze dat vóór hun ziekte konden. “Ik kan regelmatig tegen patiënten zeggen: ‘U bent nu beter.’”  

Ik zie nog té veel patiënten met kanker in een ver gevorderd stadium.

Het vakgebied

Professor Siersema houdt zich binnen zijn vakgebied vooral bezig met twee vormen van kanker aan het spijsverteringskanaal: slokdarmkanker en dikke darmkanker. En binnen die gebieden valt nog een hoop te ontdekken.

“We weten heel veel, maar nog lang niet alles. Medicijnen worden steeds beter, we kunnen patiënten steeds beter persoonlijk behandelen en tumoren in een vroeger stadium vaststellen. Maar helaas zie ik nog té veel patiënten met kanker in een ver gevorderd stadium.

Peter Siersema 1 LR

Siersema's droom

Daarom is de grootste droom van professor Siersema om kanker éérder op te sporen. “...En dat we stappen gaan maken in technologieën om te komen tot betere en minder belastende behandelingen voor de patiënt. Betere methoden ontwikkelen; dat is waar ik dolgraag een rol in speel”.  

Om kanker eerder op te sporen is vooral preventie essentieel, geeft professor Siersema aan; klachten tijdig herkennen zodat de kanker snel ontdekt wordt. “Bij slokdarmkanker kunnen mensen vaak niet meer goed slikken of hun eten gaat niet goed door de slokdarm. 

Bij darmkanker kunnen signalen worden herkend die te maken hebben met de ontlasting: bloed bij de ontlasting, een verandering in ontlastingspatroon of onverklaarbaar gewichtsverlies kunnen duiden op darmkanker. Hoe eerder men er bij is, hoe beter wij kunnen behandelen.”

Betere methoden ontwikkelen; dat is waar ik dolgraag een rol in speel.

Beter darmonderzoek met ‘de stofzuiger’

Om zijn dromen waar te maken, doet Siersema ook veel onderzoek. Eén van die studies is gericht op het minder belastend maken van het kijkonderzoek (coloscopie) in de dikke darm. Op dit moment wordt de coloscopie gebruikt om in de darm te kijken en poliepen te verwijderen. Om dat voor elkaar te krijgen moet de patiënt vooraf bijvoorbeeld 4 liter vocht drinken om de darm te reinigen. “Dit is erg vervelend en belastend voor de patiënt.”

Daarom is professor Siersema samen met collega’s bezig met een nieuwe uitvinding: de zogenoemde ‘stofzuiger’. Bij gebruik van de stofzuiger hoeven patiënten voorafgaand aan het onderzoek alleen een tabletje te nemen en glaasje water te drinken: de darm wordt tijdens het onderzoek door middel van de stofzuiger gereinigd. Dit is veel minder belastend voor de patiënt. “Deze uitvinding is nog wel in de testfase en bij positief resultaat zal de effectiviteit vergeleken worden met de huidige methodes.”

Rob Alfenaar

Arts en patiënt

De arts- en patiëntrelatie is een hele belangrijke om tot een goed resultaat in de behandeling te komen. Professor Siersema hecht dan ook veel waarde aan die relatie. Hij vindt dat een dokter achter de patiënt hoort te staan. “Patiënten geven je het vertrouwen om ze te mogen behandelen. Dat vertrouwen probeer je als arts zo goed mogelijk waar te maken.”

Maar de patiënt moet ook goed voor zichzelf zorgen, claimt Siersema. “Ik zie vaak patiënten waarbij klachten verergeren door stress, drukte op het werk of andere problemen. Het is goed dat we beseffen dat de invloed van deze factoren op de buik enorm groot is. Bij ontspanning zoals een vakantie worden de klachten vaak een stuk minder. Ik ben er van overtuigd dat een positief leven goede invloed heeft op maag en darmklachten.”

Patiënten geven je het vertrouwen om ze te mogen behandelen. Dat probeer ik zo goed mogelijk waar te maken.

De Maag Lever Darm Stichting: ‘Het verschil tussen leven en dood’

Professor Siersema gelooft dan ook dat de rol van de Maag Lever Darm Stichting groot is in het welzijn van de patiënt. “De stichting kan het verschil maken voor patiënten tussen leven en dood”.

Hij ziet met name de toegevoegde waarde in het geven van voorlichting en het financieren van onderzoek. “Op het gebied van preventie is haar rol groot: het bevorderen van gezonde levensstijl, het herkennen van klachten en voorlichting geven over spijsverteringsziekten voor patiënten. Daarnaast is het belangrijk dat de Maag Lever Darm Stichting onderzoeken en initiatieven steunt die bijdragen aan betere behandelingen en vroegtijdig opsporen van spijsverteringsziekten.”

Dokter Siersema kan zich daarom helemaal vinden in de nieuwe kernboodschap van de Maag Lever Darm Stichting: ‘Je buik. Het middelpunt van je gezondheid.’

Doneer direct

Kies een bedrag

Het bedrag moet minimaal €5,- zijn.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven