“Eenvoudige test stelt snel diagnose voor chronische buikpatiënten"

MDL-arts Dr. Ben Witteman (Gelderse Vallei), Jos Dirven (huisarts) en stichting OOGG (regionale adviesorganisatie in de zorg) werken samen aan een nieuwe ontlastingstest die buikpatiënten snel meer duidelijkheid geeft. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting.

"Patiënten lopen vaak al een lange tijd rond met lastige buikklachten en maken zich zorgen. Deze test geeft snel duidelijkheid."

Calprotectine-test

De nieuwe, zeer betrouwbare ontlastingstest geeft buikpijnpatiënten snel duidelijkheid of ze lastige, maar onschuldige buikklachten hebben (PDS) of een darmontstekingsziekte (IBD) en voor verder onderzoek naar het ziekenhuis moeten. De test is een zogeheten ‘Calprotectine-test’. De bedoeling is dat de test over enige tijd bij alle huisartsen verkrijgbaar is. De patiënt kan de test, die vergelijkbaar is met een zwangerschapstest, thuis doen en heeft na 5 minuten de uitslag. De verwachting is dat de test zorgt voor 40% minder verwijzingen naar het ziekenhuis. Een groot deel van de patiënten hoeft dan geen darmkijkonderzoek te ondergaan.

Snel duidelijkheid

Jos Dirven, huisarts en projectcoördinator van deze pilot, is erg enthousiast over de test: “Juist voor de patiënten is deze test een uitkomst. Zij lopen vaak al langere tijd rond met lastige buikklachten en maken zich zorgen. Op deze manier kan snel worden vastgesteld of zij PDS of IBD hebben en kan ook direct worden gestart met een passende behandeling. Een groot deel van de mensen hoeft niet meer voor een  darmkijkonderzoek naar het ziekenhuis, wat voor de patiënt belastend kan zijn.”

MDL-arts Ben Witteman, MDL-arts in de Gelderse Vallei en initiatiefnemer van het project, hoopt dat de test binnen afzienbare tijd landelijk beschikbaar komt voor alle huisartsen. “De test kan mensen snel geruststellen, er kan snel een diagnose worden gesteld zodat de patiënt eerder adequaat kan worden behandeld. Bovendien gaat het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis omlaag, wat een positief effect heeft op de wachtlijsten bij de MDL-arts. Daarnaast zullen de kosten in de gezondheidszorg omlaag gaan, omdat aanzienlijk minder darmkijkonderzoeken plaatsvinden.”

Lees hier het volledige artikel over de Calprotectine-test met Dr. Ben Witteman en Jos Dirven.  

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven