Dr. Noortje IJssennagger doet onderzoek naar chronische darmontstekingsziekten

Wijzen galzouten en darmbacteriën de weg naar nieuwe therapieën voor IBD?

Dr. ir. Noortje IJssennagger van het UMC Utrecht doet onderzoek naar chronische darmontstekingsziekten en met name hoe de slijmlaagfunctie verbeterd kan worden.

“Tienduizenden mensen in Nederland hebben een chronische ontstekingsziekte van de darm (IBD), zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De slijmlaag, die als het ware de bekleding van de cellen in de darmwand vormt, beschermt de darmwand tegen contact met giftige stoffen en bacteriën. In IBD patiënten en patiënten met darmkanker is deze slijmslijmlaag vaak dunner en meer doorlaatbaar. Hierdoor wordt de darmwand minder goed beschermd en kan er ontsteking ontstaan.”

Pasfoto Noortje IJssennagger

Dit wil ik met mijn onderzoek

“Als de slijmlaag niet goed werkt, kan dit bijdragen aan het ontstaan van darmaandoeningen zoals IBD en darmkanker. Met mijn studie wil ik onderzoeken welke invloed galzouten en darmbacteriën (microbiota) hebben op de slijmlaag van de darm. Door dit mechanisme te doorgronden, worden nieuwe therapieën voor IBD en darmkanker mogelijk. Dat is hard nodig. De IBD-medicijnen die nu op de markt zijn, hebben vaak ernstige bijwerkingen en werken bovendien lang niet bij iedereen. Er is dus nog heel veel te winnen voor al die mensen die iedere dag geconfronteerd worden met de gevolgen die IBD op hun leven heeft. Het verhaal van Arianne illustreert dat zeer treffend.”

 

"Er is dus nog heel veel te winnen voor al die mensen die iedere dag geconfronteerd worden met de gevolgen die IBD op hun leven heeft."

U kunt mij helpen

“De verwachting is dat ik vanuit deze studie stappen kan nemen om een op galzout en/of microbiota gebaseerde therapie te ontwikkelen voor IBD. Die therapie zou de kwaliteit van leven van mensen met IBD enorm kunnen verbeteren. Ook zou dit onderzoek mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van IBD en darmkanker.”

 

Arianne heeft Colitis Ulcerosa. De ziekte heeft een grote impact op haar leven. Zij vertelt haar persoonlijke verhaal. Dr. Noortje IJssennagger wil patiënten als Arianne helpen. 

Beter testen

“We kunnen tegenwoordig steeds betere tests in de ontlasting uitvoeren. Met meer onderzoek hoop ik op de lange termijn deze tests verder te kunnen perfectioneren. Ik wil het mogelijk maken dat met zo’n test ook de kwaliteit van de slijmlaag van de darm eenvoudig gemeten kan worden, zodat we niet nodeloos inwendig darmonderzoek hoeven te doen. Mooi toch?”

Met de resultaten van mijn onderzoek wil ik de kwaliteit van leven van patiënten zoals Arianne verbeteren."

 

Arianne de Haas klein

Dr. ir. Noortje IJssennagger Onderzoekster UMC Utrecht

Noortje deed haar promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit. Ze bestudeerde de effecten van rood vlees op het ontstaan van darmkanker. Ze concludeerde dat de slijmlaag een belangrijke rol speelt in darmgezondheid en dat bepaalde darmbacteriën en bacterieproducten de slijmlaag kunnen afbreken. Sinds 2012 onderzoekt ze in het UMC in Utrecht hoe de slijmlaagfunctie verbeterd kan worden. Ze wil zo nieuwe behandelmogelijkheden voor IBD ontwikkelen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven