Zondag Wereldkankerdag: circa 110.000 Nederlanders hebben in 2017 de diagnose kanker gekregen

Gepubliceerd op: 3 februari 2018

Zondag Wereldkankerdag: circa 110.000 Nederlanders hebben in 2017 de diagnose kanker gekregen

Online uitzending Vraag Vandaag beantwoordt alle vragen over kanker

In 2017 kregen circa 110.000 Nederlanders de diagnose kanker: dit is een stijging van 1% ten opzichte van 2016, blijkt uit nieuwe cijfers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De stijging van diagnoses komt onder andere door de vergrijzing. Maar gelukkig overleven steeds meer mensen de ziekte ook. Door steeds meer nieuwe doorbraken in kankeronderzoek is het overlevingspercentage van mensen die 5 jaar na de diagnose nog in leven zijn tot 64% gestegen. 

wereldkankerdag2018-banner

Wereldkankerdag 

Op zondag 4 februari is het Wereldkankerdag en wordt er wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Voor de Nederlandse Wereldkankerdag werken ruim honderd organisaties samen. Door het gezamenlijk presenteren van activiteiten willen wij de bewustwording rondom kanker vergroten en stimuleren dat mensen met kanker en hun naasten de weg naar passende zorg en ondersteuning weten te vinden. Op www.wereldkankerdag.nl is behalve informatie over de speciale actie een overzichtelijke landkaart te vinden die vele tientallen activiteiten weergeeft die speciaal rondom Wereldkankerdag door het hele land heen plaatsvinden.

Vraag Vandaag

KWF Kankerbestrijding zendt op Wereldkankerdag voor de eerste keer het online programma Vraag Vandaag uit. Een live-uitzending over het laatste nieuws op het gebied van kankerbestrijding. De presentatie is in handen van Lieke van Lexmond (RTL-presentatrice), samen met Dennis Wilt (RTL Weer). Kijkers thuis kunnen via de online chat vragen stellen over kanker, preventie, behandelingen, voeding, roken en klachten tijdens of na de ziekte. De vragen worden tijdens deze middag beantwoord door een panel van experts van de samenwerkende organisaties van Wereldkankerdag. Lieke van Lexmond: “Ik ken helaas wel een aantal mensen die ziek geweest zijn of nu nog altijd te maken hebben met kanker.”

Sterrenstages 

Een belangrijk onderdeel van Vraag Vandaag is dat bekende Nederlanders op stage gaan bij onderzoekers om meer over kanker te weten te komen. Zo zal Monic Hendrickx (actrice in de serie Penoza) op stage gaan bij prof. dr. Joachim Aerts (Erasmus MC) die vertelt over een nieuw vaccin tegen asbestkanker, één van de dodelijkste kankersoorten. De eerste resultaten met dit vaccin zien er veelbelovend uit. Ruud Feltkamp (acteur en dj) gaat op stage bij dr. Martin van Royen en prof. dr. ir. Guido Jenster (Erasmus MC) om alles te weten te komen over het opsporen van prostaatkanker in urine. Deze test is niet alleen patiëntvriendelijker, maar geeft naar verwachting ook belangrijke toegevoegde waarde aan de huidige diagnostiek. Dat kan veel patiënten een ingrijpende behandeling besparen.  

Vraag Vandaag is te zien op zondagmiddag 4 februari van 15:00-15:45 uur op www.wereldkankerdag.nl. Op alle andere dagen van het jaar kan men vragen stellen via www.kanker.nl; de website van KWF waar (ex)- patiënten en naasten het hele jaar door alle informatie over kanker kunnen vinden en bespreken.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven