Zien waar rand van levertumor zit

Gepubliceerd op: 28 november 2016

Zien waar rand van levertumor zit

Een nieuwe techniek kan de chirurg helpen om bij leverkanker precies het juiste weefsel weg te halen. Met een speciale microscoop is in de toekomst misschien tijdens de operatie al te zien waar de tumor begint en ophoudt. Dat concluderen Japanse onderzoek na eerste kleine studie.

Het is niet makkelijk om precies te weten waar de randen van een tumor zitten. Ook bij leverkanker niet. Een chirurg probeert dat zo goed mogelijk te bepalen om niet veel weg te halen. Maar vaak gaat er toch voor de zekerheid ook wat goed weefsel uit. Nu komt er misschien een nieuw hulpmiddel om kankerweefsel beter van goed weefsel te onderscheiden.

Speciale microscoop
De techniek is niet helemaal nieuw, maar nu voor het eerst getest bij leverkanker. Hiervoor zijn 6 delen van levers van mensen met leverkanker gebruikt. Deze mensen moesten geopereerd worden om de tumor te verwijderen.  Het verwijderde weefsel werd gebruikt voor het onderzoek . Met een speciale microscoop bekeken de onderzoekers  de levers zonder er stukjes uit te hoeven halen. Op de beelden was goed te zien waar kankerweefsel zat en waar gewoon weefsel zat.

Licht en donker weefsel
Het verschil tussen kankerweefsel en gezond weefsel was te  zien aan de reactie op een laserstraal. Die reactie heet

fluorescentie. Het gezonde weefsel lichtte op, terwijl het kankerweefsel donkerder bleef. Het kankerweefsel gaf bovendien een veel rommeliger patroon dan gezonde weefsel. Het kankerweefsel zag er op de beelden dus duidelijk anders uit dan het gewone weefsel.

Naar de praktijk
Een groot voordeel van de techniek is je geen stofjes hoeft toe te voegen om de weefsels goed te kunnen zien. De techniek heeft namelijk genoeg aan de natuurlijke fluorescentie van de weefsels. De arts kan de uitslag dan ook direct zien in plaats van dat hij moet wachten.  De onderzoekers denken dat de techniek goed kan gaan werken tijdens een operatie. Maar omdat het onderzoek heel klein was, is nog wel verder onderzoek nodig.

Bron: Maki, H en collega’s, Real-Time Confocal Laser Endomicroscopic Evaluation of Primary Liver Cancer Based on Human Liver Autofluorescence. Journal of Surgical Oncology 2016

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven