Wat is het?

De galblaas is een klein, peervormig zakje waarin galvloeistof tijdelijk opgeslagen kan worden. Galvloeistof wordt geproduceerd door de lever. Via de galwegen komt de galvloeistof in de galblaas terecht. Wanneer vet eten de maag verlaat, trekt de galblaas samen. Galvloeistof wordt dan, via de galwegen, aan de twaalfvingerige darm afgegeven. Daar helpt de galvloeistof bij het verteren van vetten.

De galblaas ligt rechtsboven in de buikholte, tegen de onderkant van de lever aan.

Gal is een vrij dikke, geelgroene vloeistof. Wanneer deze vloeistof teveel indikt, ontstaat er een galsteen. Als je veel last hebt van galstenen, kan er worden besloten de galblaas te verwijderen. Dit kan met een kijkoperatie (laparoscopie) of met een open buik operatie.

Kijkoperatie (laparoscopie)

De operatie om de galblaas te verwijderen wordt meestal laparoscopisch uitgevoerd. Dit betekent door middel van een kijkoperatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een buis waarop een videocameraatje en een lampje gemonteerd zijn. In plaats van een grote snee, maakt de chirurg drie kleine openingen in de buik, waarvan een in de navel.

De buik wordt eerst opgeblazen met CO2-gas, waardoor de buikwand loskomt van de organen. De chirurg heeft hierdoor beter zicht en meer ruimte. Dit gas is niet schadelijk en wordt door jouw lichaam weer afgevoerd. Vervolgens gaat de chirurg met de instrumenten door de openingen in de buikholte,  maakt de galblaas los en verwijdert deze via de opening in de navel.

Soms wordt er tijdens de operatie een cholangiogram gemaakt. Hierbij wordt er een katheter in een van de openingen gebracht. Hiermee kan een röntgenopname van de grote galwegen worden gemaakt om te controleren of hier ook nog een steen aanwezig is. De operatie duurt 1 tot 3 uur.

Open buik operatie

Soms blijkt tijdens de laparoscopie dat het zicht niet goed genoeg is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er eerder in de buik geopereerd is, waardoor er littekenweefsel is. De chirurg besluit dan tot een traditionele 'open buik' galblaasoperatie, waarbij een snee van 12 tot 15 centimeter wordt gemaakt aan de rechterzijde van jouw buik langs de ribbenboog.

De galblaas wordt vervolgens via deze weg losgemaakt en verwijderd. Waarschijnlijk laat de chirurg in dit geval een katheter (slangetje) achter om wondvocht te kunnen afvoeren. Het herstel gaat meestal wat langzamer dan na een kijkoperatie, omdat er een grotere wond is.

Het voordeel van een laparoscopie ten opzichte van de open buik operatie is dat er minder risico is op trombose (bloedpropjes) en wondinfecties. Na de operatie is de pijn ook minder en de genezing gaat sneller. In sommige ziekenhuizen is er bij deze ingreep zelfs sprake van een dagbehandeling. Dit betekent dat je dezelfde dag weer naar huis mag.

Voor de operatie

Voorafgaand aan de operatie heb je eerst een gesprek met de anesthesioloog. Deze arts bespreekt met jou hoe jouw algehele gezondheidstoestand is. Je hart en longen zullen worden beluisterd. Verder zal de arts uitleg geven over de narcose en de pijnbestrijding die je zult krijgen.

Tijdens de operatie

Op de operatiekamer krijg je een infuus waardoor de slaapmedicatie en de pijnstilling wordt gegeven. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Dit wil zeggen dat je hele lichaam verdoofd is en je kunstmatig in slaap wordt gehouden. Dit wil zeggen dat je hele lichaam verdoofd is en je kunstmatig in slaap wordt gehouden.

Na de operatie

Als de operatie klaar is, word je naar de uitslaapkamer gebracht. Hier kun je rustig wakker worden en worden onder andere je hartslag en bloeddruk regelmatig gecontroleerd. Als je goed wakker bent, ga je naar de verpleegafdeling. Je kunt wat pijn aan de rechterschouder hebben. Dit komt door het CO2-gas dat tijdens de laparoscopie is gebruikt. Deze pijn verdwijnt vanzelf weer.

Een paar uur na de operatie mag je alweer iets drinken en later een lichte maaltijd eten. Ook al heb je pijn aan je buik, het is erg belangrijk om goed door te ademen. Dit om de longen goed schoon te houden, wat longontsteking helpt voorkomen.

Bewegen is goed voor de bloedsomloop en helpt de vorming van bloedpropjes tegen te gaan. Je krijgt daarom het advies zo snel mogelijk het bed uit te gaan en wat te gaan wandelen.

Als je weer thuis bent na de operatie moet je de eerste dagen regelmatig jouw temperatuur opnemen. Als je koorts hebt, kan dat wijzen op een infectie of een ontsteking. Bij koorts moet je altijd contact opnemen met jouw arts. Zodra je je er goed bij voelt, kun je jouw normale bezigheden hervatten. Meestal ben je na twee weken weer volledig opgeknapt.

Complicaties

De kans op complicaties is klein, maar elke operatie heeft risico's. De arts zal voor de operatie de mogelijke complicaties met jou bespreken. Complicaties zorgen altijd voor een langer herstel.

Algemene complicaties na elke operatie kunnen zijn:

  • nabloeding
  • infectie of ontsteking van de wond
  • longontsteking
  • trombose
  • stolsels. Er kunnen kleine stolsels in de bloedvaten van de benen ontstaan. Op deze plek is de doorbloeding dan minder goed. Ook kunnen deze stolsels door het lichaam gaan zwerven en ergens vast komen te zitten, bijvoorbeeld in de longen. Dit heet een longembolie.

Na een galblaasoperatie kunnen de volgende specifieke complicaties ontstaan:

  • beschadiging of perforatie (doorboring) van nabijgelegen organen. Dit kan gebeuren als de chirurg de nabijgelegen organen raakt met zijn instrumenten.
  • beschadiging aan de galwegen

Diarree

Als de galblaas weg is, maakt de lever nog steeds gal aan. De gal wordt nu alleen niet meer opgeslagen in de galblaas, maar gaat direct naar de darm toe. Dat kan, vooral vlak na de operatie, diarreeklachten geven. Bij diarree is het belangrijk dat je veel vezels eet en dat je voldoende drinkt.

De diarreeklachten verminderen meestal snel, doordat het lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Heel soms blijven de klachten bestaan. Als je last hebt van aanhoudende diarree, bespreek dit dan met jouw arts. Deze kan medicijnen voorschrijven die de klachten verminderen.

Daarnaast kan de arts ook overwegen om het middel Questran te geven, als er sprake is van (galzouten)diarree na het verwijderen van de galblaas. Het bindt galzuren in de darm, zodat ze de darmwand niet meer kunnen prikkelen. Ook komt er dan minder water in de darm. Dit kan diarree klachten verminderen of verhelpen.

Raadpleeg een arts

Waarschuw een arts bij:

  • aanhoudende koorts van meer dan 38ºC
  • aanhoudende misselijkheid of overgeven
  • erger wordende pijn
  • verandering in het litteken (rode verkleuring, opzwellen of lekken)

Voeding na de operatie

Soms kun je na de operatie tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen niet verdragen. Je zult zelf snel genoeg merken welke voedingsmiddelen dit zijn. Vermijd deze zolang je er last van hebt.

Schrap echter niet te veel voedingsmiddelen, want dan kun je een tekort aan belangrijke voedingsstoffen krijgen. In principe is een dieet niet noodzakelijk. Wel kan het helpen om in de eerste weken na de operatie voorzichtig te zijn met vet eten.

Colofon

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer