Duodenal switch

Wat is een Duodenal switch?

Bij deze operaties wordt de maag verkleind en maakt de chirurg een soort omleiding. Een groot deel van de dunne darm wordt hierdoor ‘buiten werking’ gesteld, waardoor u voedingsstoffen minder goed opneemt. Door de verkleinde maag bent u bovendien sneller verzadigd.

Steeds meer mensen hebben last van overgewicht en ongeveer 10% van de Nederlanders heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas). Mensen met een ernstige vorm van overgewicht hebben vaak last van lichamelijke problemen. Zo hebben ze een verhoogde kans op diabetes (suikerziekte), hart- en vaataandoeningen, gewrichtsklachten, brandend maagzuur, leververvetting, galstenen, bepaalde longaandoeningen en sommige vormen van kanker. Door deze complicaties is de levensverwachting van mensen met obesitas aanzienlijk lager dan die van gezonde mensen. Om de kans op deze ziektes zoveel mogelijk te verkleinen is het dus belangrijk om gewicht te verliezen.

Met behulp van de BMI (Body Mass Index) is het mogelijk om te berekenen of u een gezond gewicht heeft. U kunt uw BMI berekenen door uw gewicht in kilo’s te delen door uw lengte (in meters) in kwadraat. Iemand met een lengte van 1.70 meter en een gewicht van 65 kilogram (65 / 1.70²) heeft dus een BMI van 22.5. Dat is een gezond gewicht, zonder verhoogd risico op bovenstaande aandoeningen.

Veel mensen met overgewicht hebben al meerdere pogingen gedaan om gewicht te verliezen. Wanneer diëten, bewegen en sporten, vermageringskuren, gedragstherapie en medicijnen niet helpen kunt u een operatie overwegen.
U kunt in aanmerking komen voor een operatie:

 • Als u een BMI heeft van 40 of hoger
 • Als alle andere methoden om gewicht te verliezen niet hebben geholpen
 • Als u geen last heeft van aandoeningen aan nieren, lever, darmen of maag
 • Als de anesthesist en de internist geen bezwaar hebben tegen de operatie

Deze voorwaarden zijn opgesteld om de risico’s zo klein mogelijk te houden.

Het doel van de operatie is het op een veilige manier terug brengen van uw overgewicht tot een gezond gewicht .

Opereren om gewicht te verliezen is een beslissing die niet zomaar wordt genomen. U heeft al jarenlang obesitas en waarschijnlijk alles al geprobeerd om af te vallen. Door middel van gesprekken en verschillende onderzoeken, beoordeelt een arts of u in aanmerking komt voor een operatie. Als u in aanmerking komt, zal de arts de verschillende operaties en de mogelijke complicaties en risico’s met u bespreken. Vervolgens beslist u samen welke operatietechniek bij u toegepast wordt.

Voor de operatie

Bij deze operaties wordt de maag verkleind en maakt de chirurg een soort omleiding. Een groot deel van de dunne darm wordt hierdoor ‘buiten werking’ gesteld, waardoor u voedingsstoffen minder goed opneemt. Door de verkleinde maag bent u bovendien sneller verzadigd.
Door deze operatie zult u afvallen, omdat de voedselinname wordt beperkt.

Voor de operatie kunnen de volgende onderzoeken plaatsvinden:

 • Gastroscopie; kijkonderzoek van de maag.
 • Bloedonderzoek
 • Echo van de buik
 • ECG; hartfilmpje
 • Longfoto
 • Psychologisch onderzoek

Deze onderzoeken zijn noodzakelijk om te beoordelen of u een operatie aankunt.
De voorbereiding kan per ziekenhuis verschillen. Voor de operatie  moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 12.00 uur ’s nachts niet meer mag eten en drinken. Soms vindt de arts het noodzakelijk dat ook uw dunne darm leeg is. Dan zult u een laxerend middel krijgen de avond voor de operatie.

Tijdens de operatie

De operatie kan  laparoscopisch worden uitgevoerd, dit betekent met een kijkoperatie. Vroeger werd er alleen geopereerd door de hele buik open te maken. Tegenwoordig worden er een aantal kleine openingen gemaakt. De chirurg opereert met speciaal hiervoor ontwikkelt instrumentarium door deze openingen. Eerst wordt er lucht in de buik geblazen, CO2 gas. Hierdoor heeft de chirurg meer ruimte en zicht in de buik. Het gas wordt gedeeltelijk in het bloed opgenomen en verlaat via de luchtwegen het lichaam. Het is niet schadelijk. Via een van de openingen gaat een cameraatje naar binnen. De chirurg ziet op een televisiescherm waar hij moet zijn. Via de overige openingen gaat chirurg opereren.
In principe wordt er altijd voor gekozen de operatie laparoscopisch uit te voeren. Het heeft een groot voordeel ten opzichte van de ‘open buik’ methode. Er is geen grote wond, waardoor u sneller zal genezen. Mocht er tijdens de operatie blijken dat er te weinig zicht in de buik is of in het geval van complicaties zal toch worden besloten de buik te openen. In dit geval zal de herstelperiode ook langer zijn dan verwacht.

De operatie zal plaatsvinden onder algehele anesthesie. Dit  wil zeggen  dat uw hele lichaam verdoofd is en u kunstmatig in slaap wordt gehouden. Op de operatiekamer krijgt u eerst een infuus. Hierdoor wordt het slaapmiddel en de pijnstilling gegeven.

De normale lengte van de dunne darm is 5 á 6 meter. Als eerste wordt er bij deze operatie een omleiding bij de dunne darm gemaakt. De twaalfvingerige darm (duodenum, eerste deel van de dunne darm) wordt vlak onder de maagportier (overgang van de maag naar de dunne darm) losgemaakt. De dunne darm wordt aan de onderkant doorgesneden, zodat er een deel van 250 cm ontstaat. Dit deel wordt op de maag aangesloten. Er blijf nu een heel stuk dunne darm over. Hiervan wordt de onderkant op 75 cm voor de overgang naar de dikke darm vastgemaakt. Dit is noodzakelijk, omdat  galsappen en pancreassappen in de twaalfvingerige darm uitkomen en deze sappen belangrijk zijn bij de vertering van voedsel. Vertering van vetten gebeurt dus enkel in die laatste 75 cm want vetten kunnen enkel verteerd worden in contact met gal en pancreassappen.  Hierdoor wordt nog slechts 10 % van de voedingstoffen opgenomen.
Vervolgens wordt een deel van de maag weggehaald, zodat er nog een inhoud van ongeveer 150 ml overblijft.

De operatie is gedeeltelijk omkeerbaar. De dunne darm kan weer in oude staat worden hersteld. Er blijft dan alleen een verkleinde maag over.

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden uw hartslag, ademhaling en bloeddruk gecontroleerd. Na een paar uur gaat u terug naar de verpleegafdeling. Als alles goed gaat begint u langzaamaan met wat drinken en vervolgens een klein hapje eten.

Na de operatie eet u door de kleine maag duidelijk minder. Door de verkorte dunne darm worden er ook minder vetten opgenomen. Hierdoor valt u snel af.

De duodenal switch is een behoorlijk  zware operatie. Door uw overgewicht is er een grotere kans op complicaties.
Algemene complicaties zijn onder andere:

 • Nabloeding
 • Infectie of ontsteking
 • Longontsteking
 • Trombose; er kunnen kleine stolsels in de bloedvaten ontstaan. Op deze plek is de doorbloeding dan verminderd. Ook kunnen ze door het lichaam gaan zwerven en ergens vast komen te zitten, bijvoorbeeld in de longen. Dit heet een longembolie.

Specifieke complicaties na deze operatie zijn:

 • naadlekkage; de nieuwe verbindingen kunnen gaan lekken. Het risico op buikvliesontsteking en sepsis (bloedvergiftiging) is dan aanwezig. In dit geval krijgt u koorts en toenemende pijn.
 • Wondbreuk; daar waar de wond gehecht is, kan door teveel spanning op de hechtingen de binnenkant van de buik losraken.
 • Wondinfectie
 • Vertraagde maagontlediging; de aanhechting van maag naar dunne darm kan in het begin gezwollen zijn. Hierdoor raakt de maagontlediging vertraagd. Dit duurt enkele weken.

Latere complicaties:

 • Vitamine en mineralentekort; Samen met een verminderde opname van vetten, bestaat het risico op een verminderde opname van de vetoplosbare vitaminen . Deze zijn vitamine A,D,E,K.
 • Het eten van vettige maaltijden of suikers kan  leiden tot diverse andere klachten, zoals vettige diarree, krampen en stinkende winden.
 • Maagzweer
 • Obstructie; een afsluiting van de darm. Dit kan altijd voorkomen als er aan de darmen wordt geopereerd. Er is een operatie nodig om de obstructie op te heffen.
 • Eiwittekort
 • Galstenen; door verminderde inname van vetten

Waarschuw een arts indien:

 • U aanhoudende koorts heeft van meer dan 38ºC
 • U aanhoudend misselijk bent of moet overgeven
 • U blijvende verergering van pijn heeft
 • Uw litteken rood wordt, opzwelt of lekt
 • U last heeft van verstopping, diarree of opgezette buik

Veranderingen eetgedrag
U bespreekt met een diëtist hoe uw voedingsinname wordt opgebouwd.
In de eerste fase na de operatie, een periode van 14 dagen tot een maand, neemt u alleen maar vloeibaar voedsel.  Vervolgens komt een fase waarin u langzaamaan vast voedsel aan uw dieet toevoegt. Hierna gaat u geheel over op vast voedsel.
Houdt u altijd rekening met de volgende adviezen om klachten zoveel mogelijk te beperken:

 • Neem kleine maaltijden en stop met eten na het eerste gevoel van vol zijn
 • Eet langzaam en kauw goed, zo voelt u op tijd dat u vol bent. Een hap teveel kan al braken veroorzaken
 • Drink niet tijdens een maaltijd
 • Eet weinig vetrijke en suikerrijke producten

Het is mogelijk tot 70% van het lichaamsgewicht te verliezen door deze operatie. Door de kleine maag eet u duidelijk minder. Door de verkorte dunne darm worden er ook minder vetten opgenomen. Hierdoor valt u snel af.  Belangrijk is dat u gemotiveerd bent en voldoende beweegt. Als u alleen maar calorierijke producten gebruikt (ook al is het maar in kleine hoeveelheden), valt u toch niet af.

Door deze operatie is er een enorm risico op een tekort aan belangrijke voedingsstoffen. Daarom wordt deze operatie alleen uitgevoerd als er geen andere mogelijkheid is.

Synoniemen

 • Maagbypass
 • Maagomleiding
 • Maagverkleining

Schrijf u in voor de nieuwsbrief