Voor de sigmoïdoscopie

Voor de sigmoïdoscopie

Het is voor het onderzoek noodzakelijk dat het laatste deel van uw dikke darm helemaal schoon en leeg is. De arts zal met u bespreken hoe de voorbereiding voor het onderzoek er uit ziet. De voorbereiding kan bestaan uit dieetadviezen en het laxeren van uw darm. 

Dieetadviezen
De dieetadviezen voor het onderzoek verschillen per ziekenhuis en zijn afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek. Vanaf een bepaald tijdstip mag uw meestal alleen nog heldere dranken gebruiken zoals water, thee, bouillon en limonade zonder koolzuur. Afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek mag u op de dag van het onderzoek soms licht ontbijten.

Laxeermiddelen
Op de dag voor het onderzoek krijgt u meestal laxeermiddelen voorgeschreven die de darmwand prikkelen. Deze medicijnen stimuleren de darmbeweging en zorgen ervoor dat de ontlasting sneller uit het lichaam verdwijnt. Het is goed om bij deze laxeermiddelen veel heldere dranken te gebruiken. Mogelijke bijwerkingen van deze middelen zijn buikkrampen, buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en soms braken. Neem bij ernstige bijwerkingen contact op met uw behandelend arts. In sommige ziekenhuizen krijgt u voorafgaand aan het onderzoek een klysma. Dat wil zeggen dat er een vloeistof in uw anus wordt gebracht om de darm te reinigen. Hierdoor krijgt u aandrang en moet u naar het toilet. Daarna is uw darm schoon en leeg en kan de arts het onderzoek uitvoeren.

 

Medicijngebruik
Bespreek altijd met uw arts welke medicijnen u gebruikt. Soms is het namelijk nodig om (geruime tijd) voor het onderzoek met bepaalde medicijnen tijdelijk te stoppen omdat deze het onderzoek beïnvloeden. De arts kan u vertellen welke medicijnen u wel en niet kunt blijven gebruiken.

Ook als u ijzertabletten gebruikt, is het verstandig dit te bespreken met uw arts. Meestal is het nodig om ten minste één week voor het onderzoek tijdelijk te stoppen. IJzertabletten veroorzaken een zwarte, kleverige laag op de darmwand. Dit maakt het onderzoek moeilijker en minder betrouwbaar. Voor mensen met diabetes (suikerziekte) die 's ochtends insuline moeten spuiten en moeten eten is het belangrijk om dit met de arts te bespreken. De voorbereiding op het onderzoek kan bij u anders zijn. Soms moeten er extra maatregelen getroffen worden.

Het onderzoek en bijbehorende voorbereiding kunnen per ziekenhuis iets verschillen. Wij adviseren u om de aanwijzingen van uw arts op te volgen. Als u vragen heeft, kunt u het beste contact opnemen met het ziekenhuis waar het onderzoek plaatsvindt. Meestal is dit de endoscopieafdeling.

Meer lezen over:

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven