Na de sigmoïdoscopie

Na de sigmoïdoscopie

Na de sigmoïdoscopie kunt u even bijkomen van het onderzoek en eventueel van het roesje. Als alles goed gaat en u bent weer helemaal wakker dan mag u wat eten en naar huis. U mag in principe alles weer eten en drinken na het onderzoek. Het is verstandig om op de dag van het onderzoek rustig aan te doen. Soms volgt nog een afspraak bij de behandelend arts op de polikliniek. De arts zal dan met u de uitslagen van eventuele biopten of poliepen bespreken en zo nodig afspraken maken voor een eventuele verdere behandeling.

 

U kunt nog enige tijd last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid.  Dit is normaal en wordt meestal veroorzaakt door de ingeblazen lucht. Het is belangrijk dat u die lucht snel kwijtraakt. Dit doet u door het laten van winden. De pijn is dan vaak snel weer weg.

Tot enkele dagen na het onderzoek kunt u wat slijm en vocht verliezen via uw anus. Als de arts een poliep of stukje weefsel heeft weggehaald, dan kunt u ook wat bloed verliezen. Dit stopt vanzelf binnen enkele dagen. Als het bloedverlies langer aanhoudt of heviger wordt dan is het belangrijk dat u de arts waarschuwt. Ook als u koorts krijgt, is het belangrijk dat u contact opneemt met de arts.

Een sigmoïdoscopie is een veilig onderzoek, maar er kunnen complicaties optreden. De arts zal dit voorafgaand aan het onderzoek met u bespreken. De kans op een complicatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een ingreep uitvoert.

De meest voorkomende complicatie is een bloeding. De bloeding kan direct na het onderzoek optreden maar ook nog in de eerste week na het onderzoek. Een zeldzame, maar ernstige complicatie is een darmperforatie. Dit is een scheurtje of gaatje in de darmwand. Ontlasting kan op dat moment in de buik terecht komen en er kan een buikvliesontsteking ontstaan.  De kans op beide complicaties is met name aanwezig als de darm ernstig ontstoken is, als er sprake is van een vernauwing of als er veel uitstulpingen in de darm zitten.

Waarschuw direct uw arts als na het onderzoek de volgende klachten optreden:

  • Plotselinge hevige pijn of als de pijn niet binnen enkele dagen verdwijnt.
  • Hevig bloedverlies, of als het bloedverlies niet binnen enkele dagen verdwijnt.
  • Koorts.

Meer lezen over:

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven