Voor de Gastroscopie

Voor de gastroscopie

Het onderzoek en bijbehorende voorbereiding kunnen per ziekenhuis iets verschillen. Wij adviseren u om de aanwijzingen van uw arts op te volgen. Als u vragen heeft, kunt u het beste contact opnemen met het ziekenhuis waar het onderzoek plaatsvindt.

U moet nuchter zijn voor dit onderzoek. Uw maag en twaalfvingerige darm moeten helemaal leeg zijn zodat de arts het onderzoek goed kan uitvoeren. Meestal geldt dat, als u in de ochtend de gastroscopie krijgt, u vanaf 24.00 uur ’s nachts niet meer mag eten, drinken en roken.

Wanneer u een andere aandoening hebt, is het goed om dit van tevoren met uw arts te bespreken. Soms moeten er dan namelijk extra maatregelen genomen worden voor het onderzoek. Patiënten met een defecte hartklep krijgen bijvoorbeeld antibiotica voor en tijdens het onderzoek.

Ook voor mensen met diabetes (suikerziekte) die ’s ochtends insuline moeten spuiten en moeten eten is het belangrijk om dit met de arts te bespreken. De voorbereiding op het onderzoek kan bij u anders zijn. Soms moeten er extra maatregelen getroffen worden

Bespreek altijd met uw arts welke medicijnen u gebruikt. Het gebruik van maagzuurremmers kan bijvoorbeeld de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Soms is het nodig om geruime tijd voor het onderzoek te stoppen met bepaalde medicijnen.

De arts kan tijdens een gastroscopie kleine ingrepen uitvoeren. Daardoor kan een klein wondje in de wand van de slokdarm, maag of dunne darm ontstaan. Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk om dit met de arts te bespreken. De arts kan u vertellen of en vanaf wanneer u met deze medicijnen moet stoppen.

In sommige ziekenhuizen krijgt u eerst een drankje dat schuimvorming in de maag tegengaat. Schuimvorming is een normale reactie van de maag op een vreemd voorwerp. Door het schuim kan de binnenkant van de maag voor de arts minder goed zichtbaar zijn.

In de meeste ziekenhuizen wordt uw keel verdoofd met een spray. De spray zorgt ervoor dat u minder hoeft te kokhalzen bij het inbrengen van de endoscoop. Een nadeel van de spray is dat u hierna ruim een uur niet mag eten of drinken.

Als u losse gebitsdelen heeft, dan moet u die uitdoen voor het onderzoek.

Meer lezen over:

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven