Na de Gastroscopie

Na de gastrocopie

Na het onderzoek kunt u even bijkomen van het onderzoek en eventueel van het roesje.  Als uw keel verdoofd is, kan slikken het eerste uur na het onderzoek moeizaam gaan. U mag het eerste anderhalf uur na het onderzoek niets eten of drinken. Doordat uw keel is verdoofd kunt u zich namelijk makkelijk verslikken. Probeer na anderhalf uur voorzichtig een slokje water te drinken. Als dit goed gaat, kunt u weer gewoon eten en drinken. Uw keel kan na het onderzoek een tijdje gevoelig zijn. Ook kunt u nog last hebben van boeren en een opgeblazen gevoel door de lucht die is ingeblazen tijdens het onderzoek. Normaal gesproken verdwijnen deze klachten binnen een korte tijd. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts. Wanneer de arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, krijgt u de uitslag van dit onderzoek bij de volgende afspraak met uw behandelend arts. De arts zal dan ook met u bespreken of er een verdere behandeling nodig is.

Complicaties

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. In zeldzame gevallen ontstaan er complicaties. In de meeste gevallen gaat het om een nabloeding. Dit komt vooral voor bij mensen die bloedverdunners of pijnstillers gebruiken. Een ernstige complicatie is een gaatje in de wand van de slokdarm, de maag of de twaalfvingerige darm. Dit wordt een perforatie genoemd. Als er een perforatie ontstaat, is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De behandeling hiervan kan bestaan uit een uitgebreide behandeling met antibiotica of een operatie. De kans op een bloeding of perforatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een ingreep uitvoert. Met name bij het oprekken van de slokdarm of het plaatsen van een stent ontstaan vaker complicaties.

Een andere zeldzame complicatie is een luchtweginfectie of longontsteking. Dit kan ontstaan als u zich verslikt en er maaginhoud in uw luchtwegen terecht komt.

Neem direct contact op met uw arts of het ziekenhuis wanneer u in de week na het onderzoek:

  • koorts krijgt;
  • plotseling last krijgt van hevige pijn;
  • pikzwarte ontlasting hebt of (kleine beetjes) bloed braakt, dit wijst op een bloeding;
  • last krijgt van benauwdheid.

Alternatieven voor een gastroscopie

Een groot voordeel van de gastroscopie, in vergelijking met andere onderzoeken, is dat de arts tijdens het onderzoek kleine ingrepen kan uitvoeren. Het onderzoek heeft echter ook nadelen. Het is een vervelend onderzoek voor de patiënt en er is een kleine kans op complicaties.

Soms kan een ander onderzoek van de maag en slokdarm een alternatief voor een gastroscopie zijn. U kunt overleggen met uw arts of u in aanmerking komt voor dit alternatief. Het eventuele alternatief is een CT-scan of computertomografie.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven