C-13 ureum ademtest

Wat is een C-13 ureum ademtest?

De C13-ureum ademtest is een onderzoek waarmee de arts kan onderzoeken of u besmet bent  met de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie kan diverse maagklachten, waaronder een maagzweer veroorzaken.

Voor de C13 ureum-ademtest krijgt u een oplossing met ureum te drinken. Dit is een lichaamseigen stof dat door de lever wordt geproduceerd. Ook zit er veel ureum in eiwitrijke voeding. Normaal verlaat het via de nieren en de urine weer het lichaam.
De oplossing met ureum dat u te drinken krijgt is gemerkt met koolstof-13 (C13). De Helicobacter pylori bacterie produceert het emzym urease.  Urease splitst de stof ureum in koolzuurgas en ammoniak. Het koolzuurgas (met C13) ademt u vervolgens uit.

Als u besmet bent met de Helicobacter pylori bacterie, dan wordt ureum gesplitst. U ademt dan koolzuurgas met de gemerkte koolstof uit. De arts kan dit meten in uw uitgeademde lucht. Als u geen infectie met deze bacterie heeft, dan wordt ureum niet gesplitst en ademt u geen koolzuurgas met C13 uit.

Voor het onderzoek

U moet nuchter zijn voor het onderzoek. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur de avond ervoor niet meer mag eten, drinken en roken. Als u medicijnen gebruikt, moet u van tevoren met uw behandelend arts overleggen, of u hier tijdelijk mee moet stoppen. Met name gebruik van maagzuurremmers kan de uitslag beïnvloeden.

Tijdens het onderzoek

Eerst moet u tweemaal in de eerste twee buisjes blazen, om de uitgangswaarde te bepalen. Vervolgens drinkt u een drankje waaraan ureum is toegevoegd. Het verschilt per ziekenhuis wat voor een drankje u te drinken krijgt. Meestal is het water of sinaasappelsap. Dertig minuten na het drinken hiervan, moet u nogmaals in twee buisjes blazen. U mag zich tijdens die 30 minuten niet teveel inspannen. U kunt iets te lezen meenemen. Het totale onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Na het onderzoek

U mag na het onderzoek direct naar huis en weer eten en drinken. U hoort de uitslag van het onderzoek via uw behandelend arts. De onderzoeken, en ook bijbehorende voorbereiding, kunnen per ziekenhuis wat verschillen. Volg de aanwijzingen van uw arts nauwkeurig op. Als u vragen heeft kunt u het beste contact opnemen met het ziekenhuis waar het onderzoek plaatsvindt.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven