Wat is het?

De buikoverzichtsfoto is een röntgenfoto van de buik. Door middel van röntgenstraling  worden foto’s gemaakt om een algemene indruk van de buikorganen te krijgen. Een buikoverzichtsfoto wordt meestal gemaakt bij langdurige verstopping. De buik bestaat uit zachte weefsels. De meeste organen zijn hierdoor moeilijk te zien op een röntgenfoto. Wanneer er sprake is van ernstige verstopping, is op de röntgenfoto een grote hoeveelheid ontlasting in de dikke darm zichtbaar.

Synoniemen:

  • Röntgenfoto buik
  • X-buik

Voor het onderzoek

Voor dit onderzoek geldt geen specifieke voorbereiding. Het is belangrijk dat je geen sieraden of kleding draagt waar metaal in zit. Metaal is zichtbaar op de foto, waardoor deze niet goed te beoordelen is. Ook een navelpiercing kan invloed hebben op de uitslag van de foto. Deze moet je voor het onderzoek uit doen. 

Zwanger en röntgenstraling

Geef het aan als je zwanger bent of zwanger kunt zijn. Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Tijdens het onderzoek

De röntgenlaborant stelt de apparatuur in op de onderzoekskamer. Vervolgens neemt de röntgenlaborant plaats achter een scherm. Je wordt gevraagd in te ademen en jouw adem vast te houden. Op dat moment wordt de foto gemaakt. De laborant geeft aan dat je weer door kunt ademen.

Na het onderzoek

Na de buikoverzichtsfoto kun je even plaatsnemen in de wachtkamer. De laborant en radioloog bekijken of de foto is gelukt. Als de foto is mislukt, dan word je nog een keer naar binnen geroepen. Indien de foto goed is, mag je weer naar huis. Via jouw behandelend arts krijg je de uitslag.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in