Buikoverzichtsfoto

Wat is een buikoverzichtsfoto?

De buikoverzichtsfoto is een röntgenfoto van de buik. Door middel van röntgenstraling  worden foto’s gemaakt om een algemene indruk van de buikorganen te krijgen. Een buikoverzichtsfoto wordt meestal gemaakt bij langdurige verstopping.  De buik bestaat uit zachte weefsels.  De meeste organen zijn hierdoor moeilijk te zien op een röntgenfoto. Wanneer er sprake is van ernstige verstopping, is op de röntgenfoto een grote hoeveelheid ontlasting in de dikke darm zichtbaar.

Voor het onderzoek

Voor dit onderzoek geldt geen specifieke voorbereiding. Het is belangrijk dat u geen sieraden of kleding draagt waar metaal in zit. Metaal is zichtbaar op de foto, waardoor deze niet goed te beoordelen is. Ook een navelpiercing kan invloed hebben op de uitslag van de foto. Deze moet u voor het onderzoek uit doen. 

Zwanger en röntgenstraling
Geef het aan als u zwanger bent of zwanger kunt zijn. Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Tijdens het onderzoek

De röntgenlaborant stelt de apparatuur in op de onderzoekskamer. Vervolgens neemt de röntgenlaborant plaats achter een scherm. U wordt gevraagd in te ademen en uw adem vast te houden. Op dat moment wordt de foto gemaakt. De laborant geeft aan dat u weer door kunt ademen.

Na het onderzoek

Na de buikoverzichtsfoto kunt u even plaatsnemen in de wachtkamer. De laborant en radioloog bekijken of de foto is gelukt. Als de foto is mislukt, dan wordt u nog een keer naar binnen geroepen. Indien de foto goed is, mag u weer naar huis. Via uw behandelend arts krijgt u de uitslag.

Synoniemen

  • Röntgenfoto buik
  • X-buik

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven