Wat is het?

Er kunnen in de maag sterk verdikte plooien voorkomen. Deze plooien kunnen ontstaan door een chronische maagslijmvliesontsteking, goedaardige en kwaadaardige afwijkingen van de maag of door de ziekte van Ménétrier.

De ziekte van Ménétrier wordt ook wel de 'reuzenplooienmaag' wordt genoemd. Patiënten met deze aandoening hebben sterk verdikte plooien in hun maagslijmvlies. Hierdoor ontstaat een hele dikke slijmvlieslaag en worden andere cellen verdrongen. In de maagwand komen met vocht gevulde cystes (holtes) voor en de klieren zijn vergroot. Een reuzenplooienmaag produceert daardoor minder maagzuur dan een gezonde maag. De maagplooien produceren veel vocht en slijm waardoor er soms verlies van eiwitten kan optreden.

De ziekte van Ménétrier komt in zeldzame gevallen bij kinderen voor. In tegenstelling tot de ziekte van Ménétrier bij volwassenen geneest de ziekte bij kinderen in de meeste gevallen spontaan.

Synoniemen:

  • Reuzenplooienmaag
  • Hypertrofische gastropathie
  • Syndroom van gastropathia

De maag

De maag is een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringskanaal. De binnenkant van de maag is bedekt met een dikke laag slijmvlies. Klieren in het maagslijmvlies produceren maagsap.

Maagsap bevat onder andere zoutzuur en spijsverteringsenzymen. Het zoutzuur doodt bacteriën die we met ons voedsel binnenkrijgen. Daarnaast activieert het zoutzuur de spijsverteringsenzymen. Onder de slijmvlieslaag zit een laag met zenuwen en bloedvaten. De buitenkant van de maag bestaat uit een dikke spierlaag. Deze spieren zorgen ervoor dat voedsel wordt fijngemalen en vermengd met maagsap.

Oorzaak van ziekte van Ménétrier

De oorzaak van de ziekte van Ménétrier is nog niet bekend. De ziekte wordt in verband gebracht met een infectie door het cytomegalovirus en de Helicobacter pylori bacterie, allergische reacties, erfelijke aandoeningen en afwijkingen aan het immuunsysteem (auto-immuunziekte). Er is meer onderzoek nodig om de precieze oorzaak vast te stellen.

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij ziekte van Ménétrier

De meest genoemde klacht is maagpijn. Daarnaast komen klachten zoals misselijkheid, braken, weinig eetlust, diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid voor. De klachten lijken veel op de klachten die voor kunnen komen bij maagkanker. Mensen met de ziekte van Ménétrier hebben mogelijk een licht verhoogde kans om maagkanker te krijgen. Het is verstandig om met de arts te bespreken of regelmatige controle aan te raden is.

Hoe gaat het verder?

Diagnose van ziekte van Ménétrier

Gastroscopie

Meestal kan de diagnose gesteld worden aan de hand van een gastroscopie, een kijkonderzoek van de maag. Tijdens dit onderzoek kan de arts met een flexibele slang via de mond en slokdarm in de maag kijken. De arts kan tijdens een gastroscopie hapjes weefsel (biopten) wegnemen die in het laboratorium worden onderzocht. De verdikte plooien komen vooral in het eerste deel van de maag voor. Soms zijn normale biopten niet voldoende om de ziekte van Ménétrier vast te stellen.

Het is dan noodzakelijk om tijdens de gastroscopie extra diepe biopten te nemen of een plooi met een lisje te verwijderen voor microscopisch onderzoek. De arts zal bij verdenking van de ziekte van Ménétrier altijd onderzoek doen naar de aanwezigheid van de Helicobacter pylori.

Bloedonderzoek

Wanneer er sprake is van eiwitverlies via de maagwand kunnen lage concentraties eiwitten in het bloed aan aanwijzing zijn voor deze ziekte. Daarnaast kan de arts onderzoek naar het cytomegalovirus doen.

Behandeling van ziekte van Ménétrier

Wanneer het cytomegalovirus of de Helicobacter pylori bacterie aanwezig zijn, kunnen deze behandeld worden. Vaak wordt er ook een maagzuurremmer gegeven om de klachten te verminderen. In zeer zeldzame gevallen kan de arts overwegen om medicatie zoals octreotide of cetuximab te geven. Dit zijn sterke medicijnen met veel bijwerkingen.

Patiënten met de ziekte van Ménétrier moeten zich aan een eiwitrijk dieet houden om het eiwitverlies zoveel mogelijk te compenseren.

Een diëtist kan je hierover een persoonlijk advies geven. Eventueel kan de arts ook medicijnen voorschrijven die het eiwitverlies beperken.

In zeer zeldzame gevallen is een operatie noodzakelijk waarbij een deel van de maag wordt verwijderd. Dit wordt ook wel een maagresectie genoemd.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij ziekte van Ménétrier

Voor wat betreft een eiwitrijk dieet kun je contact opnemen met een diëtist. Deze kan je een persoonlijk voedingsadvies geven. De huisarts of behandelend arts kunnen je doorverwijzen naar een diëtist.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer