Onherstelbare leverschade met twee testen voorkomen

Christa leefde gezond. Ze sportte regelmatig en at gevarieerd. Toch was ze altijd moe en had ze veel lichamelijke klachten. Omdat dr. Onno Holleboom het niet vertrouwde, liet hij aanvullend onderzoek doen. Christa bleek leververvetting te hebben. Bij nader onderzoek bleek haar lever zelfs al ernstig beschadigd te zijn.

Christa: “Ik had nooit gedacht dat dit mij zou overkomen. Ik had geen idee dat er iets met mijn lever aan de hand was. Nu laat mijn lichaam mij aan alle kanten in de steek. Ik heb veel pijn en kan niet meer alles doen wat ik wil. Zelfs wandelen met de hond gaat niet meer zomaar.”

Niet-alcoholische leververvetting komt steeds vaker voor in Nederland. Als er niets aan wordt gedaan, ontstaan littekens op de lever (leverfibrose) en daarna sterven cellen af (levercirrose). Dat kan zelfs leiden tot leverkanker. Het op tijd opsporen van leverproblemen is dus van levensbelang. Leverproblemen kunnen in een vroeg stadium namelijk nog verholpen worden. Dr. Onno Holleboom wil er daarom voor zorgen dat we leverproblemen veel eerder kunnen opsporen. Daarvoor bestaan al twee testen. Ze worden alleen nog niet gebruikt – en dat wil hij veranderen.

Twee bestaande testen

Dr. Onno Holleboom: “Ik zie wekelijks patiënten met ernstige leverschade voor wie ik veel meer had kunnen doen als we er eerder bij waren geweest. Daarom is het nú tijd om iets te veranderen. Er zijn al twee goede testen. Met de FIB-4 test kan via een bloedcontrole de gesteldheid van de lever worden getest. Met de Fibroscan kan daarnaast een echo van de lever worden gemaakt. Ze worden alleen nog niet gebruikt door de huisarts. Om deze testen bij huisartsen beschikbaar te maken en zeker te zijn dat we hiermee écht levens redden, moeten we ze onderdeel van het zorgproces maken. Dat is een ingewikkelde opgave. Maar als het lukt, kunnen we straks op tijd patiënten met leverproblemen opsporen, zoals Christa.”

Christa: “Mijn lever heeft onherstelbare schade opgelopen. Mijn lichaam laat me in de steek en ik ontwikkel steeds meer klachten en ziektes. Het kan iedereen overkomen en leverschade kan snel verslechteren. Een snelle diagnose en snel handelen is daarom zo ontzettend belangrijk!”

Ieder jaar zijn er vele duizenden verhalen zoals die van Christa. Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders heeft leververvetting, wat kan leiden tot leverschade en soms zelfs leverkanker. Daarom financieren wij graag kansrijke onderzoeken zoals het onderzoek van dr. Onno Holleboom. Dit is alleen mogelijk met uw steun. Mogen we op je rekenen?

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Doneer