Zenuwstelsel remt ontsteking in darmen na buikoperatie

Gepubliceerd op: 23 december 2014

Zenuwstelsel remt ontsteking in darmen na buikoperatie

Veel mensen hebben na een buikoperatie last van darmproblemen (post-operatieve ileus). Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door ontsteking van de darmen. Wetenschappers hebben gevonden dat het zenuwstelsel een belangrijke rol speelt in het remmen van deze ontsteking. Deze kennis kan worden gebruikt voor nieuwe, betere behandelingen. Betere behandelingen zorgen ervoor dat patiënten na een buikoperatie minder lang in het ziekenhuis hoeven te blijven.

Bij mensen die net een buikoperatie hebben gehad, komt het vaak voor dat hun darmen na de operatie tijdelijk minder goed werken. Dit wordt ook wel een 'post-operatieve ileus' genoemd. De spieren in de darmwand trekken niet goed samen, waardoor het eten niet door de darmen wordt voortgestuwd. 

Hierdoor blijft het eten langer in de darmen zitten wat kan leiden tot vervelende klachten: pijn in de buik, misselijkheid en niet naar de wc kunnen. Mensen met een post-operatieve ileus moeten vaak langer in het ziekenhuis blijven. Een post-operatieve ileus kan zowel in de dikke als de dunne darm voorkomen.

Gerommel in de buik tijdens operatie
Een post-operatieve ileus ontstaat waarschijnlijk door het gerommel in de buik tijdens een operatie. Hierdoor kunnen de darmen ontstoken raken met een post-operatieve ileus als gevolg. Zodra mensen na een operatie worden behandeld tegen ontsteking, hebben ze veel minder last van een post-operatieve ileus. De wetenschappers denken dat het zenuwstelsel een belangrijke rol speelt in het remmen van de ontsteking in de darmen. In dit onderzoek is uitgezocht hoe dit precies zit.

Zenuwstelsel
Uit eerder onderzoek blijkt inderdaad dat een ontsteking in de darmen een bepaald gedeelte van het zenuwstelsel activeert. Dit gedeelte heet de 'nervus vagus'. Deze zenuw zorgt ervoor dat een proces op gang komt waardoor de ontsteking wordt geremd. Om te kijken hoe dit werkt, hebben wetenschappers bij een aantal muizen de nervus vagus in de darmen weggehaald. Wat blijkt? 

Na een buikoperatie worden bij deze muizen veel meer ontstekingseiwitten aangemaakt. Dus als de nervus vagus er niet is, wordt de ontsteking in de darmen veel erger.

Milt
Het is bekend dat de milt een belangrijke rol speelt in het afweersysteem bij andere aandoeningen in de darmen. Wetenschappers vermoeden daarom dat de milt ook invloed heeft op het ontstaan van een post-operatieve ileus. Uit onderzoek in muizen blijkt dat de milt pas 24 uur later reageert op de ontsteking in de darmen.

De aanwezigheid van de ontsteking in de darmen wordt via het zenuwstelsel doorgegeven naar de milt. De milt stuurt vervolgens cellen erop uit die een rol spelen in het afweersysteem van het lichaam. De wetenschappers weten nog niet precies wat die cellen vervolgens doen. In onderzoek waarbij de milt in muizen geblokkeerd werd, duurde de post-operatieve ileus niet langer of korter. Dus de cellen van de milt spelen geen rol bij het herstel van de post-operatieve ileus. Het kan ook zo zijn dat de cellen van de milt ervoor zorgen dat de ontsteking wordt verspreid naar andere delen van het maagdarmstelsel. Meer vervolgonderzoek is nodig om uit te vinden hoe dit precies werkt.

Bron: Eindverslag Maag Lever Darm Stichting

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Maag Lever Darm Stichting

Naar boven