De winnaar van de 2 handen op 1 buik award is bekend!

Gepubliceerd op: 6 februari 2019

De winnaar van de 2 handen op 1 buik award is bekend!

Prof. Dr. Geert Kazemier, oncologisch chirurg aan het Amsterdam UMC – locatie VUmc, heeft op maandag 14 januari de 2 handen op 1 buik award in ontvangst genomen. Patiënte Geneviève nomineerde haar arts met een prachtig verhaal en was ook bij de uitreiking aanwezig. Meer dan 2500 mensen stemden op de 2 handen op 1 buik award en kozen het verhaal over Prof. Dr. Geert Kazemier als het verhaal dat het beste weerspiegelt hoe ‘samen beslissen’ een plek heeft in het dagelijkse werk van een arts.  
Handen vasthouden

Het verhaal van Geneviève kwam als één van de 226 inzendingen in de top vijf beste verhalen terecht. Begin december 2018 kon op onze website op deze top vijf gestemd worden. Patiënte Geneviève tijdens de uitreiking over haar arts Prof. Dr. Geert Kazemier: “Het feit dat Geert Kazemier niets onbesproken laat, heeft mij enorm geholpen. Hij houdt niet alleen in de gaten hoe het fysiek met me gaat, maar peilt ook wat het proces met me doet. Eind 2014 kreeg ik te horen dat ik galwegkanker heb, inmiddels zijn we verschillende medische ingrepen verder, met als belangrijkste resultaat dat ik er nog steeds ben. Zonder dokter Kazemier zou dat anders zijn geweest. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor.”
Lees het hele verhaal van Geneviève onderaan deze pagina.

Prof. Dr. Geert Kazemier was blij verrast toen hij op zijn werk met de award werd overvallen. “Ik vind samen met patiënten beslissen erg belangrijk, ik wil er zeker van zijn dat zij achter de keuzes staan die we samen maken. Dat ‘samen’ staat voor mij centraal. Dat mijn patiënten dat waarderen en Geneviève mij om die reden heeft genomineerd voor deze award is een prachtig compliment. Vanzelfsprekend is het dan helemaal een verrassing en eer deze award ook daadwerkelijk in ontvangst te mogen nemen. ”

Waarom een award?

De Maag Lever Darm Stichting vindt het belangrijk dat artsen en patiënten samen beslissen over de zorg die verleend en ontvangen wordt. Door samen te beslissen komt de patiënt centraal te staan. De patiënt heeft de regie over zijn of haar zorg. Door meer aandacht te besteden aan het belang van samen beslissen, hopen we dat steeds meer artsen en patiënten tot gezamenlijke beslissingen komen en de patiënt daardoor de zorg krijgt die het beste bij hem of haar past.

Samen beslissen betekent dat je als patiënt samen met je arts beslist over jouw behandeling. De arts bespreekt de verschillende behandelopties en vertelt de voor- en nadelen en risico’s van de behandelingen. Daarna wordt samen met de patiënt gekeken wat de verschillende opties betekenen voor zijn of haar persoonlijke situatie. De patiënt besluit daarna samen met de arts welke behandeling het beste bij hem of haar past.

Het winnende verhaal

Geneviève over Prof. Dr. G. Kazemier
Professor Hepatobiliaire Chirurgie en Transplantatie bij het Amsterdam UMC – locatie VUmc

"Het feit dat Geert Kazemier niets onbesproken laat, helpt enorm bij het beslissen over zo'n ingrijpend proces"

“14 November 2014, die dag hoor ik dat ik galwegkanker heb. Niet veel later horen we dat er geen kans op genezing is. Dat feit onder ogen zien, is zwaar. In de zoektocht naar betere mogelijkheden kruisen het VUmc en Geert Kazemier ons pad. Ik hoor zijn woorden in ons eerste gesprek nog klinken: “Als jij het aandurft, wil ik je opereren.” Hij is duidelijk: hij gaat me niet genezen maar mogelijk wel mijn leven verlengen. Er is een kans dat aan het begin van de operatie zal blijken dat verder opereren zinloos is, er zijn risico’s en de kans op succes is onzeker. Het feit dat Geert Kazemier niets onbesproken laat, helpt enorm bij het beslissen over zo’n ingrijpend proces.

Inmiddels zijn we vier jaar en verschillende medische ingrepen verder. Met als belangrijkste resultaat dat ik er nog steeds ben. Zonder Geert Kazemier zou dat anders zijn geweest. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor.

Geert Kazemier houdt niet alleen in de gaten hoe het fysiek met me gaat maar peilt ook wat het proces met me doet. In onze afspraken is er altijd voldoende tijd en bij vragen kan ik contact opnemen. Hij helpt mij om zelf keuzes in de vervolgstappen te nemen en weet steeds mijn veerkracht aan te boren. Ben ik nog niet toe aan een volgende stap, dan vertraagt Geert Kazemier het proces. Ik voel me gezien en gehoord en alle informatie wordt klip en klaar gebracht waardoor ik de regie kan houden. Maar niet alleen Geert Kazemier zorgt hiervoor. Het hele VUmc-team draagt er aan bij dat dit zware proces toch hanteerbaar wordt en dat ik ondanks de onzekerheid steeds krachtig een volgende fase in kan gaan. 2 handen op 1 buik of liever veel handen op 1 buik.”

 

Lees hier de andere vier verhalen die waren genomineerd.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven