Onderzoek uitgelicht

Onderzoek uitgelicht

Bent u geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek? Bent u nieuwsgierig naar de mensen die het onderzoek uitvoeren? Op deze pagina bieden wij u interessante achtergrond informatie over de onderzoeken die de Maag Lever Stichting subsidieert en over de ontwikkelingen binnen het MDL vakgebied. Ook leest u meer over de onderzoekers.

Leesbaar onderzoek

Leesbaar Onderzoek maakt medische inzichten makkelijk toegankelijk voor patiënten en andere geïnteresseerden. Het project Leesbaar Onderzoek is een initiatief van Alzheimer Nederland, Diabetes Fonds, Longfonds en de Maag Lever Darm Stichting. Meer informatie en alle artikelen van Leesbaar Onderzoek vindt u hier.

Zien waar rand van levertumor zit

Zien waar rand van levertumor zit Een nieuwe techniek kan de chirurg helpen om bij leverkanker precies het juiste weefsel weg te halen. Met een speciale microscoop is in de toekomst misschien tijdens de operatie al te zien waar de tumor begint en ophoudt. Dat concluderen Japanse onderzoek na eerste
Lees meer

Operatie met robot voorkomt plasproblemen

Operatie met robot voorkomt plasproblemen Een operatie met een robot bij endeldarmkanker is mogelijk beter dan een handmatige operatie. Mannen krijgen na de operatie minder problemen met plassen en met seksualiteit en vrouwen alleen minder problemen met plassen.  Na een operatie aan de endeldarm kunnen plassen en seks voor problemen
Lees meer

buikpijn

Poeptest net zo goed als inwendig onderzoek

Poeptest net zo goed als inwendig onderzoek Een test voor bloed in de ontlasting kan 30% van de verwijzingen naar het ziekenhuis voorkomen. Veel mensen hoeven dan geen vervelend kijkonderzoek in de darm te ondergaan. De nieuwe poeptest is net zo goed als inwendig onderzoek voor het uitsluiten van ernstige
Lees meer

Onderzoekers aan het woord

Peter Siersema 1 LR

Prof. dr. Siersema zet zich in om kanker éérder op te sporen

"Medicijnen worden steeds beter, we kunnen patiënten steeds beter persoonlijk behandelen en tumoren in een vroeger stadium vaststellen. Maar helaas zie ik nog té veel patiënten met kanker in een ver gevorderd stadium.” De grootste droom van professor Siersema is daarom om kanker éérder op te sporen en om minder belastende behandelingen voor de patiënt te ontwikkelen.  “Dat is waar ik graag een rol in speel”.

Lees het complete interview

LR Final Tim de Meij_79A1623 MP

Dr. Tim de Meij ontwikkelde de eNose

In samenwerking met VUmc heeft de Maag Lever Darm Stichting met een crowdfunding campagne de eNose ontwikkeld. De eNose is een methode om de levensbedreigende darmontsteking (NEC) bij te vroeg geboren baby’s eerder op te sporen. De ontwikkeling van de eNose kenmerkt het werk van De Meij. "Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook binnen het vakgebied van maag-, darm-, en leverziekten. In mijn vakgebied wil ik daar aan bijdragen.

Lees het complete interview

Cyriel Ponsioen 2 LR

Dr. Cyriel Ponsioen onderzoekt faeces(poep)transplantatie

De ziekte colitis ulcerosa heeft veel impact op patiënten. De meest radicale manier om de darmflora te herstellen is door patiënten een faecestransplantatie te geven van een gezonde donor. De Maag Lever Darm Stichting steunt het onderzoek waarbij deze transplantatie is toegepast bij mensen met colitis ulcerosa. Dr. Ponsioen: "Het onderzoek heeft hele interessante resultaten opgeleverd. Daar ben ik heel dankbaar voor".

Lees het complete interview

Bekijk alle interviews met zorgprofessionals

Prof. dr. Riccardo Fodde: ‘Mijn doel is kwaadaardige cellen isoleren en elimineren’

Ieder jaar overlijden bijna 5000 Nederlanders, meestal niet aan darmkanker zelf, maar aan het gevolg van uitzaaiingen. Professor Fodde wil de cellen die deze uitzaaiingen veroorzaken, ontmaskeren. Hij is daarom altijd op zoek.

Miriam Koopman

Dr. Miriam Koopman over de dikkedarmkanker keuzehulp

Dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog in het UMC Utrecht, is mede verantwoordelijk voor de inhoud van de keuzehulp voor patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker. Vanuit de praktijk merkt ze al jaren dat er behoefte aan een keuzehulp is. Ze vertelt waarom de introductie ervan zo belangrijk is voor de patiënt, de arts en de zorgketen.

Dr. Ernst Kuipers, over de darmkanker duizendpoot

Dr. Ernst Kuipers: MDL-arts en -hoogleraar, coördinator bevolkingsonderzoek darmkanker voor Europa en het Midden-Oosten voor de World Endoscopy Organization, en voorzitter van de Raad van Bestuur bij het Erasmus MC Rotterdam. Een hele mond vol. Maar het is vooral Kuipers’ hart dat overloopt voor zijn vakgebied, en het redden van levens met het bevolkingsonderzoek.

ProDoc – Ontwikkeling van een protocol voor orgaandonatie bij kinderen

ProDoc – Ontwikkeling van een protocol voor orgaandonatie bij kinderen Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van Dr. Marion Siebelink van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Looptijd onderzoek: 2016 – 2020Budget: € 31.500 Oorspronkelijke titel: Protocol for donation in children. Implementation of the protocol for organ and tissue donation in
Lees meer

Dr. Cyriel Ponsioen wil 20.000 IBD-patiënten helpen

Dr. Cyriel Ponsioen is maag-darm-leverarts (MDL-arts). Eentje die het liefst onbegane paden bewandeld om nieuwe behandelingen te ontdekken. En eentje die goed op weg is om niet minder dan 20.000 patiënten met ontstekingsziekten van de darm te helpen – met zijn zogenaamde poeptransplantatie.

Dr. Paul Fockens stelt de patiënt centraal bij kijkonderzoek

Dr. Paul Fockens zit al meer dan 25 jaar bij het AMC in Amsterdam. Hij is dé man op het vakgebied endoscopie (darmkijkonderzoek) – waar hij veel ontwikkelingen in meegemaakt heeft.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven