Onderzoek uitgelicht

Onderzoek uitgelicht

Bent u geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek? Bent u nieuwsgierig naar de mensen die het onderzoek uitvoeren? Op deze pagina bieden wij u interessante achtergrond informatie over de onderzoeken die de Maag Lever Stichting subsidieert en over de ontwikkelingen binnen het MDL vakgebied. Ook leest u meer over de onderzoekers.

Leesbaar onderzoek

Leesbaar Onderzoek maakt medische inzichten makkelijk toegankelijk voor patiënten en andere geïnteresseerden. Het project Leesbaar Onderzoek is een initiatief van Alzheimer Nederland, Diabetes Fonds, Longfonds en de Maag Lever Darm Stichting. Meer informatie en alle artikelen van Leesbaar Onderzoek vindt u hier.

Zien waar rand van levertumor zit

Zien waar rand van levertumor zit Een nieuwe techniek kan de chirurg helpen om bij leverkanker precies het juiste weefsel weg te halen. Met een speciale microscoop is in de toekomst misschien tijdens de operatie al te zien waar de tumor begint en ophoudt. Dat concluderen Japanse onderzoek na eerste
Lees meer

Operatie met robot voorkomt plasproblemen

Operatie met robot voorkomt plasproblemen Een operatie met een robot bij endeldarmkanker is mogelijk beter dan een handmatige operatie. Mannen krijgen na de operatie minder problemen met plassen en met seksualiteit en vrouwen alleen minder problemen met plassen.  Na een operatie aan de endeldarm kunnen plassen en seks voor problemen
Lees meer

buikpijn

Poeptest net zo goed als inwendig onderzoek

Poeptest net zo goed als inwendig onderzoek Een test voor bloed in de ontlasting kan 30% van de verwijzingen naar het ziekenhuis voorkomen. Veel mensen hoeven dan geen vervelend kijkonderzoek in de darm te ondergaan. De nieuwe poeptest is net zo goed als inwendig onderzoek voor het uitsluiten van ernstige
Lees meer

Onderzoekers aan het woord

Peter Siersema 1 LR

Prof. dr. Siersema zet zich in om kanker éérder op te sporen

"Medicijnen worden steeds beter, we kunnen patiënten steeds beter persoonlijk behandelen en tumoren in een vroeger stadium vaststellen. Maar helaas zie ik nog té veel patiënten met kanker in een ver gevorderd stadium.” De grootste droom van professor Siersema is daarom om kanker éérder op te sporen en om minder belastende behandelingen voor de patiënt te ontwikkelen.  “Dat is waar ik graag een rol in speel”.

Lees het complete interview

LR Final Tim de Meij_79A1623 MP

Dr. Tim de Meij ontwikkelde de eNose

In samenwerking met VUmc heeft de Maag Lever Darm Stichting met een crowdfunding campagne de eNose ontwikkeld. De eNose is een methode om de levensbedreigende darmontsteking (NEC) bij te vroeg geboren baby’s eerder op te sporen. De ontwikkeling van de eNose kenmerkt het werk van De Meij. "Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook binnen het vakgebied van maag-, darm-, en leverziekten. In mijn vakgebied wil ik daar aan bijdragen.

Lees het complete interview

Cyriel Ponsioen 2 LR

Dr. Cyriel Ponsioen onderzoekt faeces(poep)transplantatie

De ziekte colitis ulcerosa heeft veel impact op patiënten. De meest radicale manier om de darmflora te herstellen is door patiënten een faecestransplantatie te geven van een gezonde donor. De Maag Lever Darm Stichting steunt het onderzoek waarbij deze transplantatie is toegepast bij mensen met colitis ulcerosa. Dr. Ponsioen: "Het onderzoek heeft hele interessante resultaten opgeleverd. Daar ben ik heel dankbaar voor".

Lees het complete interview

Bekijk alle interviews met zorgprofessionals

Dr. Marten Otten: “Honderden minder darmonderzoeken, met nieuwe aanpak PDS”

Prof. dr. Marten Otten ontwikkelde samen met de PDSB een nieuwe, bewezen aanpak voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom.

Dr. Moons wil zonder opereren uitzaaiingen ontdekken

‘Patiënten bij wie in een vroeg stadium darmkanker wordt geconstateerd, worden vaak onnodig geopereerd’, aldus dr. Moons. ‘Omdat het niet altijd duidelijk is of er uitzaaiingen naar de lymfeklieren zijn, krijgen veel mensen na een verwijdering van een kwaadaardige poliep tijdens een darmonderzoek een aanvullende darmoperatie om de lymfeklieren weg te halen.

Dr. Fuchs onderzoekt PFIC, via mini-levers

Lever-onderzoek mogelijk door Maag Lever Darm Stichting Dr. Sabine Fuchs Kinderarts Wilhelmina Kinderziekenhuis “Juist de combinatie van creativiteit en wetenschap trekt me aan, zeker op het gebied van stamcelonderzoek. Hiermee kun je zieke organen beter maken, met enorme impact voor de patiëntenzorg.”   Kinderarts dr. Sabine Fuchs onderzoekt de ernstige,
Lees meer

Dr. Daisy Jonkers onderzoekt de ziekte van Crohn

Dr. Daisy Jonkers doet samen met haar collega’s onderzoek aan het Maastricht UMC+. Daarmee hopen ze in de toekomst de behandeling van de ziekte van Crohn te verbeteren.

Dr. Michal Mokry, op weg naar genezing van Crohn en colitis

Dr. Michal Mokry (UMC Utrecht) onderzoekt de rol van de cellen in chronische darmontstekingen in de darmwand zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Hij wil met behulp van gekweekte minidarmen de reactie van deze verschillende cellen op onschuldige bacteriën bestuderen en verwacht mogelijk zelfs nieuwe celtypen te ontdekken.
Lees meer

Prof. dr. Riccardo Fodde: ‘Mijn doel is kwaadaardige cellen isoleren en elimineren’

Ieder jaar overlijden bijna 5000 Nederlanders, meestal niet aan darmkanker zelf, maar aan het gevolg van uitzaaiingen. Professor Fodde wil de cellen die deze uitzaaiingen veroorzaken, ontmaskeren. Hij is daarom altijd op zoek.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven