Onderzoek darmkanker

Verbeteren overlevingskansen

In 2019 werd er bij 12.871 Nederlanders de diagnose darmkanker gesteld. Daarmee is darmkanker een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Dagelijks overlijden circa 14 mensen in Nederland aan darmkanker.

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij onder andere door het financieren van wetenschappelijk onderzoek.

 

Vroege opsporing van levensbelang

Bij vroege opsporing van darmkanker is de overlevingskans na 5 jaar 95%. Wanneer de diagnose pas laat wordt gesteld, is de overlevingskans nog maar 12%. Voor vroege opsporing is onderzoek en bewustwording over darmkanker cruciaal. Ondanks alle initiatieven, is er nog veel onderzoek nodig op het gebied van het voorkomen en tijdig opsporen van kanker. De Maag Lever Darm Stichting maakt dit onderzoek met behulp van donaties mogelijk.

Mogen wij op jou rekenen?

Iedere dag krijgen 35 mensen de diagnose darmkanker en overlijden er 14 mensen aan deze ernstige ziekte. Wij steunen verschillende onderzoeken op het gebied van darmkanker. Wil jij helpen om meer onderzoek mogelijk te maken? Je kunt ons steunen met jouw financiële bijdrage. Als stichting ontvangen we geen hulp van de overheid. Onze projecten zijn alleen mogelijk te maken door gevers zoals jij.

Heleen overleefde darmkanker

Heleen liep bijna tien jaar rond met vage klachten in haar buik. Na een bezoek aan de huisarts werd ze doorverwezen voor een kijkonderzoek. Ze bleek erfelijke darmkanker te hebben. Na een periode van ingrijpende operaties staat ze optimistisch in het leven. De Maag Lever Darm Stichting interviewde Heleen over haar ziekte en genezing. Heleen benadrukt het belang van onderzoek naar darmkanker:

Als ik 15 jaar eerder was geboren, dan had ik deze ziekte niet overleefd. Ik hoop dat de gezondheidszorg zich verder blijft ontwikkelen. Dat kanker over 15 jaar niets meer is dan een chronische ziekte. Dat we levens kunnen verlengen en mooier kunnen maken.

 

WO programma Spijsverteringskankers

Het WO programma Spijsverteringskankers is een subsidie met als doel het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar spijsverteringskankers. Deze subsidie is bedoeld voor onderzoekers met een ruime onderzoekservaring en bedraagt op zijn hoogst € 250.000 voor maximaal 4 jaar onderzoek. Ook dit jaar kunnen onderzoekers weer een subsidieaanvraag voor een onderzoek indienen. Interesse? De deadline voor het indienen van een aanvraag is al geweest, namelijk op 13 maart 2017 om 12:00 uur. In de subsidiewijzer vindt u meer informatie over de aanvraag.

Betere opsporing van lymfeklieruitzaaiingen: 47% minder onnodige operaties

Patiënten bij wie in een vroeg stadium darmkanker ontdekt wordt, kunnen behandeld worden door tijdens een coloscopie het tumorweefsel weg te halen. Als er echter sprake is van uitzaaiingen naar de lymfeklieren dan volstaat een coloscopie niet en moet er geopereerd worden. Op dit moment is het nog lastig om onderscheid te maken tussen deze twee groepen waardoor een groot aantal patiënten onnodig geopereerd wordt. In dit onderzoek wordt gezocht naar biomarkers die de aanwezigheid van lymfklieruitzaaiingen bij patiënten met darmkanker in een vroeg stadium kunnen voorspellen. Met de nieuwe biomarkers verwacht Dr. Moons te kunnen voorspellen wie een operatie nodig heeft en voor wie het endoscopisch verwijderen van de tumorcellen voldoende is. Hiermee kan het aantal onnodige chirurgische ingrepen naar verwachting met 47 procent dalen.

Onderzoek: uitzaaiingen darmkanker achterhalen met een bloedtest

Jaarlijks overlijden 5000 Nederlanders aan dikkedarmkanker. Vaak overlijden zij niet aan de tumor in de darm zelf maar door uitzaaiingen in andere belangrijke organen zoals de lever. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat alleen een bepaalde groep kwaadaardige kankercellen uitzaaiingen naar onder andere de lever kan veroorzaken.

Deze groep darmkankercellen gaat Prof. dr. Fodde identificeren en beschrijven. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen deze specifieke kankercellen in het bloed opgespoord en vernietigd worden. Prof. dr. Fodde verwacht dat in de komende vijf jaar een bloedtest ontwikkeld kan worden die uitzaaiingen constateert of voorspelt.

Onderzoeken vanaf 2012

De Maag Lever Darm Stichting heeft sinds haar bestaan meer dan 200 onderzoeken gesubsidieerd op het gebied van maag-, darm- en leveraandoeningen. Hier kunt u lezen welke onderzoeken er zijn gedaan of lopen naar darmkanker:

Vroegdiagnostiek en screening:

Een nieuwe test voor dikkedarmkanker

CRC Bioscreen: Ontwikkeling van de volgende generatie screeningstest voor dikkedarmkanker De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting. Hier kunt
Lees meer

Het nut van een coloscopie bij mensen die een Hodgkin lymfoom hebben gehad

Een prospectieve multicenter studie naar de waarde van een kijkonderzoek van de darm bij Hodgkin lymfoom overlevenden met een verhoogd risico op therapie-gerelateerde dikke darmkanker De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel
Lees meer

Vroege detectie van dikkedarmkanker

Vroege detectie van dikkedarmkanker: optimalisatie van de moleculaire marker test middels next generation sequencing van de ontlasting en implementatie van nanotechnologie Projectleider: Engeland, M. van Prof.dr. – Universitair Medisch Centrum, MaastrichtStart: 1 februari 2014 Oorspronkelijke titel project: Improving the molecular stool test for early detection of colorectal cancer: implementing next
Lees meer

Gepersonaliseerde behandeling:

Onderzoek naar een bepaald subtype van darmkanker

Invloed van tumor karakteristieken bij het mucineuze colorectaal carcinoom De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting. Hier kunt u
Lees meer

Ontrafelen van de genetische achtergrond van dikkedarmkanker bij tieners en jong volwassenen

Ontrafelen van de genetische achtergrond van dikkedarmkanker bij tieners en jong volwassenen De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.
Lees meer

SELECT onderzoek

Selectieve darm ontsmetting voor, tijdens en na een operatie aan darmkanker: een multicenter gerandomiseerd klinisch onderzoek (SELECT onderzoek) Projectleider:  Bonjer, H.J. Prof. Dr. – Vrije Universiteit Medisch Centrum, AmsterdamStart: 1 november 2012  Oorspronkelijke titel project: Perioperative selective decontamination of the digestive tract (SDD) in elective colorectal cancer patients: a multicenter randomized
Lees meer

Identificatie van patiënten met een slechte prognose na operatie van darmkanker

Wordt na operatie van dikkedarmkanker de kans op recidief bepaald door specifieke genetische veranderingen? De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever
Lees meer

Met een zeer krachtige MRI nagaan of patiënten reageren op chemotherapie en bestraling

Zeer krachtige (7 Tesla) MRI voor identificatie van patienten met complete response na neoadjuvante chemoradiatie in patienten met geavanceerd rectumcarcinoom, ter voorkoming van onnodige chirurgie De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel
Lees meer

Erfelijkheid:

Onderzoek naar het beschermingsmechanisme van de darm tegen darmkanker

Onderzoek naar het beschermingsmechanisme van de darm tegen darmkanker Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van Dr. Louis Vermeulen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Looptijd onderzoek: 2015 – 2019Budget: € 250.000 Oorspronkelijke titel: Developing a Rational Chemoprevention Strategy for Lynch Syndrome associated Colorectal Cancer. Dr. Louis Vermeulen is
Lees meer

Op zoek naar nieuwe genen die familiaire dikkedarmkanker veroorzaken

Op zoek naar nog onbekende mutaties die erfelijke darmkanker veroorzaken Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van Dr. Tom van Wezel van het Leids Universitair Medisch Centrum. Looptijd onderzoek: 2014 – 2017 Budget: € 240.000 Oorspronkelijke titel: Identifying mutations in novel DNA Repair genes that cause familial colorectal cancer Dr.
Lees meer

Ontrafelen van de genetische achtergrond van dikkedarmkanker bij tieners en jong volwassenen

Ontrafelen van de genetische achtergrond van dikkedarmkanker bij tieners en jong volwassenen De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.
Lees meer

Family Matters (deel 1)

Vroegtijdig opsporen van erfelijk risico op darmkanker: ‘Family Matters’ (deel 1) De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting. Hier
Lees meer

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven