Subsidietoekenningen

Welke onderzoeken en projecten ontvangen uw donatiegeld dit jaar?

Jaarlijks kennen wij subsidies toe aan verschillende wetenschappelijke MDL-onderzoeken. Belangrijke onderzoeken, die niet kunnen bestaan zonder financiële steun - mogelijk gemaakt door uw donaties aan de Maag Lever Darm Stichting.

In 2015 waren dat zes onderzoeksprojecten, goed voor ruim 1,7 miljoen euro subsidie. Drie subsidies vallen binnen het thema darmkanker; een belangrijk focuspunt van de stichting. De andere drie subsidies betreffen Career Development Grants, om jonge wetenschappers in verschillende MDL-vakgebieden de kans te geven te innoveren.

Drie Focusprojecten Darmkanker

De in 2016 startende darmkankeronderzoeken gaan over vroegdiagnostiek, screening en gepersonaliseerde behandeling. Elk onderzoek ontvangt maximaal € 240.000 voor een onderzoek van maximaal vier jaar.

1. Prof. Dr. Riccardo Fodde (Erasmus MC) onderzoekt hoe darmkanker-uitzaaiingen te achterhalen en vernietigen zijn met een bloedtest. Een bepaalde groep kwaadaardige cellen veroorzaakt namelijk de uitzaaiingen, die het meest dodelijk zijn voor de patiënt.

Meer over Prof. Dr. Fodde's onderzoek

2. Dr. Janneke Samsom (Erasmus MC) onderzoekt de rol van het SLPI eiwit bij het ontstaan van darmkanker. DIt levert mogelijke aanknopingspunten op voor een nieuwe behandeling van darmkanker.

Meer over Dr. Samsom's onderzoek

3. Dr. Leon Moons (UMCU) onderzoekt biomarkers die lymfeklieruitzaaiingen van darmkanker vroegtijdig opsporen, wat weer helpt om darmkanker effectief te kunnen behandelen.

Meer over Dr. Moons' onderzoek

 

Drie Career Development Grants

De Maag Lever Darm Stichting wil met de Career Development Grant maag-, darm- en leveronderzoek in Nederland stimuleren door talentvolle, jonge onderzoekers de mogelijkheid te bieden hun carrière te vervolgen binnen dit onderzoeksveld. De Career Development Grant is toegekend aan Dr. Bunders (AMC), Dr. Elamin (MUMC) en Dr. Mokry (UMCU). De onderzoekers ontvangen elk € 250.000 voor een onderzoek van maximaal vier jaar.

1. Dr. Madeleine Bunders (AMC Amsterdam) onderzoekt hoe bepaalde bestanddelen uit moedermelk kunnen helpen bij het behandelen van necrotiserende enterocolitis, een levenbedreigende darmontsteking bij te vroeg geboren kinderen, doordat ze een gunstig effect hebben op de immuuncellen van darmpjes.

Meer over Dr. Bunders' onderzoek

2. Dr. Elhaseen Elamin (Maastricht UMC) kweekt mini-namaak-darmen in het laboratorium uit darmstamcellen van patiënten met de ziekte van Crohn, een ernstige ontsteking van het spijsverteringskanaal, meestal bij jonge mensen, op zoek naar een geïndividualiseerde en kosteneffectieve behandeling.

Meer over Dr. Elamin's onderzoek

3. Dr. Michal Mokry (UMC Utrecht) onderzoekt hoe de cellen in de darmwand in verband staan met verschillende chronische spijsverteringskanaal-ontstekingsziekten(IBD), zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Met eenzelfde mini-darmen aanpak hoopt hij te ontdekken hoe het immuunsysteem reageert op bepaalde bacteriën die de ontstekingen veroorzaken. Hij verwacht zelfs mogelijk nieuwe celtypen te ontdekken.

Meer over Dr. Mokry's onderzoek

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven