Wetenschappelijk onderzoek

Onze rol in wetenschappelijk onderzoek

De Maag Lever Darm Stichting subsidieert belangrijk onderzoek naar maag-, darm- en leveraandoeningen. Omdat wetenschappelijk onderzoek de vooruitzichten van patiënten daadwerkelijk verbetert. Wetenschappelijk onderzoek levert namelijk belangrijke kennis die gebruikt kan worden om:

 • de kans op maag-, darm- en leveraandoeningen te verkleinen zowel voor gezonde mensen als voor mensen met een verhoogd risico op een bepaalde aandoening
 • bestaande behandelingen te verbeteren en nieuwe behandelingen te ontwikkelen
 • de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten te verbeteren

Hier vindt u een selectie van wetenschappelijke onderzoeken die de Maag Lever Darm Stichting heeft gesubsidieerd.

Cyriel Ponsioen 2 LR

Doordat de Maag Lever Darm Stichting het heeft aangedurfd om mijn onderzoek te financieren, zijn we een stap dichter bij de oplossing voor colitis ulcerosa.

Dr. Cyriel Ponsioen

Lees het interview met Dr. Ponsioen

Subsidieaanvraag

Onderzoekers die in aanmerking willen komen voor een subsidie voor hun onderzoek kunnen een aanvraag indienen bij de Maag Lever Darm Stichting. De Stichting kan helaas niet aan alle aanvragen subsidiëren. Daarom worden de beste en belangrijkste onderzoeken geselecteerd. Hierbij wordt de Stichting geholpen door wetenschappelijke adviescommissies, patiëntenpanels en deskundigen uit de hele wereld.

De Maag Lever Darm Stichting kan deze belangrijke onderzoeken alleen subsidiëren dankzij de gulle giften van donateurs. 

Meer informatie over de subsidierondes vindt u in de subsidiewijzer.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Vaak wordt in het wetenschappelijk onderzoek gebruik gemaakt van proefpersonen. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat u bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die uw klachten kan verminderen of waardoor u mogelijk (sneller) beter wordt. Ook voor anderen is uw deelname waardevol omdat u een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen.

Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die u loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die u erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. U kunt op de website van CCMO terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek.

Aanvullende informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Oproepen deelname wetenschappelijk onderzoek

Overige oproepen

 • Voedingsonderzoek van de Universiteit Wageningen
  De Afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit is gespecialiseerd in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid van de mens. Regelmatig starten nieuwe onderzoeken waarvoor vrijwilligers gezocht worden.
 • Onderzoekmachine.nl
  Onderzoeksmachine.nl is een online prikbord waar onderzoekers advertenties kunnen plaatsen voor het werven van proefpersonen voor hun onderzoek. U kunt door deze advertenties bladeren en in contact komen met de onderzoeker om deel te nemen aan het betreffende onderzoek.
 • Kankeronderzoek
  Op deze website vindt u informatie over het meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en een actueel overzicht van de wetenschappelijke onderzoeken (trials) bij kanker in de Nederlandse ziekenhuizen.
 • Onderzoek naar behandeling met antibiotica na een blindedarmoperatie
  Voor een studie die de duur van behandeling met antibiotica na een operatie voor een gecompliceerde ontsteking van de blindedarm wil onderzoeken zijn onderzoekers van het Erasmus MC op zoek naar oud-patiënten (ervaringsdeskundigen) die mee willen denken over de studie. Denk bijvoorbeeld aan het helpen opstellen van begrijpelijke vragenlijsten en informatiebrieven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Drs. A.L. van den Boom (a.vandenboom@erasmusmc.nl)
Peter Siersema

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven