Wereld IBD dag 2020

Gepubliceerd op: 19 mei 2020

Werken met IBD: tevredenheid en verbeterpunten

Het is vandaag Wereld IBD-dag. In Nederland kampen ruim 90.000 mensen met Inflammatory Bowel Disease (IBD). Hieronder vallen de darmontstekingsziekten Crohn en Colitis Ulcerosa. Patiënten met IBD hebben het niet altijd even makkelijk door hun symptomen. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen met deze ziekte (volledig) kan werken.

Doinja

Toch doen veel mensen wel betaald werk en zijn ze over het algemeen tevreden over hun baan en de verhouding met hun leidinggevende en collega’s. Wel is er ruimte voor verbeteringen, blijkt uit het onderzoek ‘Werken met IBD’, van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN).

 

Laag ziekteverzuim

Ondanks de aandoening, die vaak gepaard gaat met vervelende symptomen, is het ziekteverzuim onder IBD-patiënten laag. Drie kwart van de ondervraagde heeft zich in het laatste jaar 2 dagen of minder ziek gemeld. Een deel van de groep, ongeveer 20% van de respondenten, is te ziek om te werken. Zij hebben zo veel last van hun ziekte dat zij wel willen werken, maar dit door bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten en pijn niet kunnen.

“Vermoeidheid is vaak een grotereuitdaging dan de pijn.”

vertelt ook Doinja, die op jonge leeftijd te horen kreeg dat zij de ziekte van Crohn had. Lees hier haar verhaal.

Menne Scherpenzeel

‘Plezier op het werk, zich nuttig voelen en met collega’s werken, worden genoemd als positieve aspecten van het werk. Ook is men op het werk minder met de ziekte bezig’

aldus, Menne Scherpenzeel, directeur van de CCUVN.

Thuiswerken biedt uitkomst

Door de corona-maatregelen werken veel mensen thuis. Voor veel IBD-patiënten biedt dit uitkomst. Er is vooral behoefte aan flexibele werktijden, minder uren werken, dichter bij huis werken of thuiswerken.'We zien vanwege corona dat thuiswerken voor veel mensen een oplossing biedt. Hopelijk gaan werkgevers daar straks, als we het gewone leven weer oppakken, ook soepeler mee om voor mensen met IBD’, zegt Scherpenzeel.

Ten slotte geven mensen die in een re-integratietraject zitten aan dat de samenwerking tussen de bedrijfsarts, leidinggevende en de werknemer aandacht behoeft. Bijna een derde van de mensen in de ziektewet is hier ontevreden over. Ook ontbreekt het de bedrijfsarts soms aan kennis over de ziekte.

De CCUVN komt met een aantal tips en handvatten voor werknemers en werkgevers.

Tips en handvatten voor patiënten

  1. Wees 'functioneel' open over je ziekte;
  2. Wees realistisch in wat je wel en niet kan;
  3. Blijf in contact na een ziekmelding;
  4. Zorg samen voor een goed re-integratie stappenplan;
  5. Weet wat jouw rechten en plichten zijn.

Lees hier de uitgebreide checklist voor werknemers.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven