Wereld IBD-dag

Gepubliceerd op: 19 mei 2018

Vandaag is het wereld IBD-Dag

Vandaag vraagt de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging (CCUVN) aandacht voor 80.000 Nederlanders, die lijden aan Inflammatory Bowel Disease (IBD). Door de soms vage klachten wordt IBD vaak laat herkend en ook na de diagnose krijgen patiënten te maken met onwetendheid en onbegrip. Daarom zet de patiëntenvereniging IBD in de schijnwerpers door iconische plekken, zoals de Erasmusbrug, paars te verlichten. Daarnaast wordt op social media, in toiletten van 2theloo en op het Beursplein in Rotterdam volop aandacht gevraagd voor IBD met de hashtag #IBDuitgelicht.

IBD-dag dame1

Wereldwijde aandacht

Op zaterdag 19 mei is er wereldwijd aandacht voor Inflammatory Bowel Disease (IBD), zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Wereld IBD-dag is in het leven geroepen om bewustwording voor deze aandoeningen te creëren en om het taboe dat hierover nog steeds heerst, te doorbreken. Het is een initiatief van internationale en nationale patiëntenverenigingen uit meer dan 50 landen. De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) is één van deze patiëntenverenigingen.

#IBDuitgelicht

Op 19 mei voert de CCUVN ook campagne op social media. Met #IBDuitgelicht zet de CCUVN de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa in de schijnwerpers door quotes en foto’s te delen van mensen die weten wat het is om dagelijks om te gaan met deze aandoeningen.

Paarse schijnwerpers

Op wereld IBD-dag worden wereldwijd opvallende gebouwen paars verlicht. Net als vorig jaar staat de Erasmusbrug ook nu weer in de paarse schijnwerpers. Door het uitlichten van de brug wil de CCUVN zichtbaar maken dat de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa meer aandacht verdienen. Ook het Maasstad Ziekenhuis en het Bond Park in Breda worden paars verlicht. Ruim 80.000 Nederlanders hebben een chronische darmontstekingsziekte. De ziekte is vaak niet direct zichtbaar, maar de impact op het dagelijks leven groot.

Toiletten

In een aantal 2theloo toiletten in de grote steden hangen  posters met foto’s en uitspraken van mensen met IBD. Deze campagne is een samenwerking tussen de CCUVN, 2theloo en Janssen. Op het Beursplein in Rotterdam staan twee paarse dixies om aandacht te vragen voor de soms hoge nood van mensen met een chronische darmziekte. Daarnaast worden flyers uitgedeeld om meer bekendheid te geven aan Crohn en colitis en de gevolgen van deze ziektes voor het dagelijks leven.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven