Weer kunnen eten bij hardnekkige slokdarmvernauwing

Gepubliceerd op: 31 mei 2017

Weer kunnen eten bij hardnekkige slokdarmvernauwing

Prof. Dr. Jacques Bergman (AMC) doet veelbelovend onderzoek naar een methode voor zelfdilatatie (oprekken) bij patiënten met een hardnekkige slokdarmvernauwing. Tijdens een lunch met de 17 patiënten die deelnamen aan zijn onderzoek, presenteerde arts-onderzoeker Emo van Halsema de resultaten. “Dankzij deze methode van zelfdilatatie ervaren patiënten niet alleen een grote verbetering in de kwaliteit van hun leven door weer te kunnen eten, maar ook verlaagt deze methode de druk op endoscopie-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen.” 

Jacques Bergman en Emo van Halsema verkleind

Arts-onderzoeker Emo van Halsema presenteert de resultaten samen met Prof. Dr. Jacques Bergman in het AMC.

Deze methode van zelfdilatatie, waarbij een patiënt een bougie inbrengt om zijn slokdarm op te rekken, zorgt ervoor dat de minimale diameter van de slokdarm wordt behouden en er weer vast voedsel kan passeren. Deze methode is een alternatief voor de endoscopische dilataties die op dit moment de standaard zijn. Endoscopische dilataties zijn belastend voor zowel de patiënt als de zorg. Zo moeten patiënten die dit ondergaan onder narcose gebracht worden en lost een endoscopische dilatatie de problemen bij terugkerende slokdarmvernauwingen vaak slechts tijdelijk op. “Daarnaast liggen er bij deze behandelmethode vervelende en gevaarlijke complicaties op de loer”, vertelt Prof. Dr. Bergman. “Zo heeft een kwart van de patiënten die deelnemen in ons onderzoek te kampen gehad met een slokdarmperforatie na zo’n endoscopische dilatatie. Complicaties die wij niet geconstateerd hebben bij de methode van zelfdilatatie. Met de relatief kleine patiëntgroep van 17 personen weten we natuurlijk niet zeker of er nooit complicaties zullen zijn bij zelfdilatatie, maar deze resultaten zijn zeer hoopvol.”

Dr. Bergman is hoopvol over de toekomst. “De methode van zelfdilatatie bespaart al snel zo’n 20 dilataties per patiënt in twee jaar tijd. Dat is een enorme drukvermindering op de zorg. Alleen al in het AMC voeren we zo’n 700 endoscopische dilataties per jaar uit. Mijn inschatting is dat we zeker 150 dilataties per jaar kunnen besparen als zelfdilataties een bewezen beter alternatief zouden zijn voor de technieken die we nu gebruiken. Op dit moment onderzoeken we welke patiëntgroepen er allemaal in aanmerking komen voor zelfdilataties en optimaliseren we onze behandelmethode.” Met financiële steun van de Maag Lever Darm Stichting maakt Prof. Dr. Bergman het vervolgonderzoek mogelijk, om zo deuren open te zetten naar een algemene Europese richtlijn voor hardnekkige slokdarmvernauwingen.

Lees hier meer over Prof. Dr. Bergman en zijn onderzoek.

Of lees hier het ervaringsverhaal van ex-slokdarmkankerpatiënt Stoffer Langenberg.

Publiek verkleind Jacques Bergman
Emo van Halsema verkleind

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven