Gepubliceerd op: 10 mei 2017

Waarkaniknaardewc.nl update: hoe pakken we het toilettekort aan?

Met al meer dan 20.000 steunbetuigingen en de vele reacties vanuit buikpatiënten moge het duidelijk zijn: het tekort aan openbare toiletten in Nederland is groot en de impact hiervan op de samenleving is enorm. Het project Waarkaniknaardewc.nl werkt er hard aan dit probleem een halt toe te roepen. Een overzicht van de status en plannen voor de komende tijd. Het platform Waarkaniknaardewc.nl  is in september vorig jaar gelanceerd en is een nauwe samenwerking tussen de Maag Lever Darm Stichting, CCUVN, PDSB, SPKS en de Stomavereniging. In een korte tijd kwamen er al meer dan 20.000 steunbetuigingen binnen. In december 2016 werden deze steunbetuigingen tijdens een zogeheten toilet tour overhandigd aan politicus Vera Bergkamp (D66, langdurige zorg) in Den Haag. Zij bracht de zaak direct ter sprake tijdens een daaropvolgend debat naar aanleiding van het VN-verdrag over toegankelijkheid. “Ik roep de staatssecretaris op hier met gemeenten aan te gaan werken”, aldus Bergkamp.

Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Samen met andere partijen is een ‘toilet alliantie’ gestart. Deze groep probeert op dit moment zoveel mogelijk initiatieven bij gemeenten los te maken en werkt aan een plan om gemeenten te kunnen ondersteunen met concrete richtlijnen. Daarnaast is er tot nog toe al een groot aantal toiletten aangemeld en blijven we ondernemers oproepen hun toiletten beschikbaar te stellen. De toiletten zijn aangemeld via waarkaniknaardewc.nl of de Hoge Nood App. Een integratie van deze twee platformen staat hoog op de agenda, om zo een nog gebruiksvriendelijker overzicht te bieden aan buikpatiënten.

Een lange adem

Het daadwerkelijk oplossen van het probleem in Nederland heeft een lange adem nodig. Om tot een duurzame oplossing te komen moeten openbare toiletten tot op het beleidsniveau van gemeenten een plaatsje krijgen. Zo is er op dit moment een onderzoek bezig naar wat de norm voor het aantal openbare toiletten binnen gemeenten zou moeten zijn en wordt er een aantal ‘kopgroepgemeenten’ gevormd dat als voorbeeld dient voor andere gemeenten.

Waarkaniknaardewc.nl is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB), de Stomavereniging en de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS).

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven