Kan voeding helpen bij chronische darmontstekingsziektes?

Gepubliceerd op: 19 juli 2017

Meer aandacht voor voeding en chronische darmontstekingsziekten

Voeding is een van de factoren die van invloed kan zijn op het ontstaan van chronische darmontstekingsziekten (IBD*). Gezonde voeding is heel belangrijk, zowel voor mensen met IBD.
  
Voeding Leeft is een onafhankelijke stichting die innovatieve leefstijlprogramma’s ontwikkelt rondom chronische ziektes. Zij willen voeding als gezondheidsinterventie op een wetenschappelijk onderbouwde manier inzetten.

Een van de thema’s waar Voeding Leeft zich sterk voor maakt, is voeding als remedie. Dat gezonde voeding een positief effect kan hebben op de gezondheid, en daarmee ziekte kan helpen voorkomen wordt breed onderkend. Steeds duidelijker wordt echter dat goede voeding ook gunstige effecten kan hebben bij mensen bij wie een ziekte is vastgesteld. Zeker bij aandoeningen die langzaam ontstaan kunnen voeding en andere leefstijlfactoren bijdragen aan het remmen of zelfs omkeren van het ziekteproces. Bij andere ziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zal voeding wellicht niet direct leiden tot genezing, maar toch zorgen voor een betere algemene gezondheid en conditie van de patiënt.

#StoermetIBD

Daarom start de Maag Lever Darm Stichting, samen met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), een onderzoek naar voeding en IBD.

Lees meer over het onderzoek op het platform #StoermetIBD. Je kunt daar ook een actie starten om geld in te zamelen voor dit onderzoek, en meer lezen over dieet en IBD.

 

(*) IBD staat voor Inflammatory Bowel Diseases, de verzamelnaam van chronische darmontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven