Volkoren producten kunnen risico op darmkanker verlagen

Gepubliceerd op: 8 september 2017

Volkoren producten kunnen risico op darmkanker verlagen

Het eten van volkoren graanproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenbrood kan het risico op darmkanker verlagen. Dat maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag bekend in een nieuw rapport. Darmkanker is een ziekte die je niet kunt voorkomen, geen enkele leefstijl biedt garantie tegen de ziekte. Door gezond te leven, kun je het risico op darmkanker echter wel verkleinen.

Uit de studie van het WKOF blijkt dat het eten van drie porties volkorenproducten per dag (wat neerkomt op 90 gram) het risico op darmkanker met 17 procent kan verlagen. Dit komt bovenop het eerdere bewijs dat het eten van vezelrijke producten het risico op darmkanker verlaagt.

Voor het rapport zijn vele studies rond voeding, gewicht en lichaamsbeweging in relatie tot het risico op darmkanker geanalyseerd. De bevindingen bevestigen dat het risico op darmkanker wordt verhoogd door:

  • Het eten van bewerkt vlees, zoals ham en salami
  • Het eten van te veel rood vlees (meer dan 500 gram per week, bereid gewicht), zoals rund- en varkensvlees
  • Het hebben van overgewicht en obesitas
  • Het drinken van twee of meer glazen alcohol per dag
  • Uit het rapport blijkt ook dat mensen die meer bewegen een kleinere kans op darmkanker hebben in vergelijking met mensen die weinig aan lichaamsbeweging doen. Alle vormen van beweging tellen mee, ook tuinieren, fietsen en wandelen.

Volkoren en vezels

Uit het rapport blijkt dat naast het eten van drie porties volkoren producten per dag (90 gram) ook vezelrijke voeding kan bijdragen aan het verlagen van het risico op darmkanker. Vezels zijn namelijk niet alleen terug te vinden in volkoren producten, maar ook in andere plantaardige producten zoals groente, fruit, peulvruchten en noten. Vezels hebben een positieve invloed op de spijsvertering. Via het platform www.hoegezondisjouwbuik.nl wil de Maag Lever Darm Stichting mensen bewust maken van het belang van vezels en hen helpen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels te behalen.

 

Darmkanker

Darmkanker is in Nederland een van de meest voorkomende vormen van kanker. Het staat op nummer 2 van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen, en op nummer 3 bij vrouwen. Jaarlijks krijgen ruim 15.400 mensen de diagnose darmkanker en dagelijks overlijden 14 mensen aan de gevolgen van deze ziekte.

Uit eerder onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat 70 procent van de Nederlanders denkt dat je met een gezonde leefstijl het risico op darmkanker verlaagt. Ruim 3 op de 10 Nederlanders denken dat het krijgen van darmkanker pech is. Beide hebben gelijk. De precieze oorzaak van darmkanker is onbekend, met een gezonde leefstijl kun je het risico verlagen

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds  , Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven