Zo gezond zijn vezels

Vezels: je buik heeft ze hard nodig. Vezels zijn heel belangrijk voor een gezonde spijsvertering en daarmee een gezonde buik. Welke gezondheidsvoordelen vallen aan vezels toe te kennen, en waar vind je vezels in terug?

Drie gezondheidsvoordelen van vezels:

  1. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde stoelgang en kunnen bijvoorbeeld verstopping of diarree voorkomen en verminderen.
  2. Vezels zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel.
  3. Vezels kunnen het risico op darmkanker verlagen.
Hoe-gezond-is-jouw-buik_DSC2132

Vezeltips

Je vindt vezels terug in plantaardige producten. Varieer dus volop met groente, fruit, volkoren granen, aardappelen, noten en peulvruchten.

  • Tip 1. Ontbijt vezelrijk!
    Met een goed ontbijt komt de spijsvertering weer op gang. Nog beter is als je kiest voor een vezelrijk ontbijt. Vezels werken namelijk verzadigend en voorkomen dat je snel weer trek hebt.
  • Tip 2: Kies volkoren
    Ga voor volkorenproducten. Zoals volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Dat bevat meer vezels en is gezonder. Wist je dat de kleur van brood meestal niets zegt over de hoeveelheid vezels dat het bevat? Volkorenbrood is vaak lichter dan bijvoorbeeld meergranenbrood. Tip: je herkent volkorenbrood aan het ingrediƫnt 'volkorenmeel' op de ingrediƫntenlijst!
  • Tip 3: Let's go nuts!
    Wist je dat noten, zaden en pitten volop vezels bevatten? Lekker als tussendoortje, door de salade of door je yoghurt.
  • Tip 4: In de bonen
    Peulvruchten; heel veelzijdig en boordevol vezels. Kies vaker voor kikkererwten, linzen, bonen en kapucijners. Voor weinig geld maak je er in een handomdraai de lekkerste gerechten mee. Wat dacht je van een linzensoep of zelfgemaakte hummus op basis van kikkererwten?
  • Tip 5: Ga voor groente & fruit
    Waarschijnlijk niets nieuws voor je. Maar ga voor extra groente- en fruitmomenten op de dag! Kies snoepgroente tussendoor, of verrijk je boterham eens met groente en fruit. Wat dacht je van hummus met reepjes paprika, of pindakaas met plakjes banaan, wortel of komkommer? Een fijne combinatie.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 30 gram (vrouwen) tot 40 gram vezels (mannen) lijkt vaak lastig te halen. Het kan echter wel! De vezelmeter helpt je door per productgroep te laten zien waar de meeste vezels in zitten.

Naast vezelrijk eten, zijn voldoende vocht en beweging heel belangrijk.

Kan een vezelrijk voedingspatroon spijsverteringsziekten voorkomen?
Nee, helaas niet. Wel kunnen vezels helpen om klachten als verstopping te verminderen. Ook kunnen vezels het risico op verschillende spijsverteringsziekten zoals darmkanker verlagen.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in