Dr. Verkooijen onderzoekt nieuwe MRI-scan ter vermindering operaties darmkanker

Gepubliceerd op: 14 december 2015

Dr. Verkooijen onderzoekt nieuwe MRI-scan ter vermindering operaties darmkanker

Mede door subsidie van de Maag Lever Darm Stichting kan dr. Lenny Verkooijen het aantal operaties bij endeldarmkanker mogelijk verminderen. Dr. Verkooijen vertelt over haar onderzoek, de nieuwe 7Tesla-MRI-scan en over Yvonne de Paauw; één van de eerste patiënten die deze bijzondere scan krijgen om een onnodige operatie te voorkomen.

‘De grote vraag in het 7Tesla-MRI-scan onderzoek waar darmkanker-patiënte Yvonne de Paauw aan meewerkt, is: hoe kun je endeldarmkanker-patiënten selecteren bij wie na voorbehandeling met radiotherapie en chemotherapie een operatie achterwege kan blijven?’

Endeldarmkanker behandelen: selecteren in plaats van opereren
‘Wanneer een patiënt met endeldarmkanker is bestraald en chemotherapie heeft gekregen, wordt gekeken of er nog tumorweefsel is achtergebleven. Er zijn patiënten die op beeldvorming helemaal geen tumorresten meer laten zien. Wanneer je deze patiënten niet opereert, komt bij 10 tot 30 procent de tumor weer terug, waardoor alsnog een operatie nodig is. Dit suggereert dat de tumor toch niet helemaal weg was. Wij kijken of we met hoog-veldsterkte-MRI kleine achtergebleven tumorresten beter in beeld kunnen brengen.

LR Final Lenny verkooijen Yvonne Paauw_79A8238

Aan de andere kant zijn er ook patiënten bij wie we na behandeling met chemotherapie en radiotherapie op de MRI-scan toch nog afwijkingen zien. Tumorweefsel, denken we. Maar na operatie vindt de patholoog in een aantal gevallen geen tumorweefsel meer terug.

De tumor was dus toch helemaal weg dankzij de bestraling en de chemo. Wat we op de scan zagen was bijvoorbeeld bindweefsel (litteken ter plaatse van de tumor). Het leek dus op een tumor, maar het was geen tumor.’

De 7Tesla-MRI-scan
‘Die groep patiënten waarbij je ten onrechte hebt gewacht en de groep patiënten die onnodig zijn geopereerd, die zou je kleiner willen maken. Wij onderzoeken of we daar met de 7Tesla-scan verbetering in kunnen brengen. Met zo’n 7Tesla-scan kun je het tumorgebied namelijk veel gedetailleerder in beeld brengen.’

Hoe dat werkt, met zo’n bijzondere 7Tesla-scan? Verkooijen:‘Het metabolisme van tumoren is anders dan dat van gezond weefsel. Ook het zuurstofgebruik van tumoren is veel inefficiënter. Dat kunnen we meten met de 7Tesla-scan. De hoop is dat we patiënten steeds beter kunnen selecteren, zodat we in de toekomst alle patiënten bij wie de tumor volledig verdwenen is, ook niet meer hoeven te opereren, en dat we bij niemand ten onrechte afwachten. Dat vergt intensieve samenwerking van iedereen die bij de patiënt betrokken is. Van radiologen, chirurgen en radiotherapeuten tot fysici en epidemiologen zoals ik.’

Minder opereren = betere kwaliteit van leven
‘Het is zo ontzettend belangrijk dat we laten zien dat nieuwe technieken, de zogenaamde ‘doorbraken’, ook echt leiden tot een langer leven of een betere kwaliteit van leven voor de patiënt.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

We moeten altijd de voordelen en eventuele nadelen van een nieuwe behandeling ten opzichte van de standaardtherapie in kaart brengen, zodat iedere patiënt een goed geïnformeerde therapiekeuze kan maken.

Lees hier meer over Yvonne Paauw's verhaal, die als darmkankerpatiënte deelnam aan het onderzoek van dr. Verkooijen.

Als onderzoeker heb je om je die reden de patiënt altijd op je netvlies. Daarom ben ik zo blij dat mensen zoals Yvonne de Paauw bereid zijn om mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek.

Dat maakt je werk als onderzoeker zo ontzettend tastbaar en mooi. Van iedere patiënt die op onze afdeling een stap over de drempel zet, wil ik iets leren. Gaat het theoretische voordeel dat we denken te behalen met een nieuwe (behandel)techniek, zich ook vertalen naar voordelen voor de patiënt? En hoe meten we dat? En vindt de patiënt het ook een verbetering?’

Dr. Lenny Verkooijen Klinische epidemiologie UMC Utrecht
Dr. Lenny Verkooijen (UMC Utrecht) is Universitair Hoofddocent bij de Divisie Beeld in het UMC Utrecht, waar zij zich bezighoudt met de klinische evaluatie van innovaties, met name van de beeldgestuurde oncologische interventies. Verkooijen is gespecialiseerd in klinische epidemiologie en kankerepidemiologie. In haar onderzoek focust zij op leven na kanker. Ze was werkzaam bij verschillende universiteiten, zoals de universiteit van Singapore, Genève en thans Utrecht.

Mee helpen aan een betere toekomst voor endeldarmkankerpatiënten als Yvonne de Paauw? Steun dr. Verkooijen’s onderzoek; het loopt nog!

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven