Verhogen rood vlees en vleeswaren het risico op slokdarm- en maagkanker?

Gepubliceerd op: 23 december 2014

Verhogen rood vlees en vleeswaren het risico op slokdarm- en maagkanker?

Het eten van rood vlees en vleeswaren verhoogt het risico op een bepaald type slokdarmkanker bij mannen. Dit blijkt uit een groot, langdurig onderzoek onder de Nederlandse bevolking.

Wat is het probleem en wat is er tot nu toe over bekend?
Tegenwoordig wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op het ontstaan van verschillende soorten kanker. Sommige onderzoekers denken bijvoorbeeld dat het eten van rood vlees de kans op slokdarm- en maagkanker verhoogt. Met rood vlees wordt rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees bedoeld. In rood vlees zit heemijzer. Wanneer je hiervan teveel binnenkrijgt, is het risico op slokdarm- en maagkanker mogelijk verhoogd.

Daarnaast denken onderzoekers dat 'bewerkt' vlees zoals vleeswaren ook het risico op bepaalde types slokdarm- en maagkanker kan verhogen. Door de bereiding wordt het nitraat in het vlees gedeeltelijk omgezet in nitriet. Nitriet kan vervolgens in het lichaam weer omgezet worden in nitrosaminen (NDMA). Uit verschillende studies blijkt dat nitrosaminen mogelijk kankerverwekkend zijn. Daarom is in deze studie onderzocht of het eten van rood vlees en vleeswaren het risico op bepaalde types slokdarm- en maagkanker kan vergroten.

Hoe en waarmee is het onderzoek gedaan?
Voor dit onderzoek werden ruim 120.000 mensen in Nederland 16 jaar gevolgd. De deelnemers waren tussen de 55 en 69 jaar oud. Aan het begin van de studie vulden alle deelnemers een vragenlijst in over voeding, roken en andere mogelijke risicofactoren voor slokdarm- en maagkanker. Vervolgens werd bijgehouden wie in die 16 jaar slokdarm- of maagkanker kreeg. Aan de hand van de vragenlijsten konden onderzoekers vervolgens uitrekenen wat deze mensen precies hadden gegeten.

Wat zijn de resultaten?
Uit de resultaten blijkt dat het eten van rood vlees en vleeswaren bij mannen de kans verhoogt op een bepaald type slokdarmkanker, namelijk plaveiselcelkanker.

Uit de berekeningen blijkt bovendien dat de inname van nitriet, heemijzer en NDMA zorgt voor een hoger risico op dit type slokdarmkanker bij mannen. Hieruit concluderen de onderzoekers dat het verhoogde risico door het eten van vlees en vleeswaren gedeeltelijk wordt veroorzaakt door de omzetting van nitriet in nitrosaminen (NDMA).

Gelukkig was er ook goed nieuws: het eten van groente en fruit kan het verhoogde risico door rood vlees en vleeswaren deels verminderen. Bovendien vonden de onderzoekers geen bewijs dat het eten van rood vlees en vleeswaren een verhoogde kans geeft op andere type slokdarm- en maagkankers.

Wat zijn de conclusies en wat voegt dit onderzoek toe?
Dit onderzoek toont aan dat het eten van rood vlees en vleeswaren mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van slokdarmkanker. Maar vlees, inclusief rood vlees, levert ook belangrijke voedingstoffen zoals vitamines en mineralen. Gelukkig blijkt dat rood vlees in combinatie met groente en fruit het risico vermindert. In de toekomst zal meer onderzoek duidelijkheid moeten geven over andere mogelijke risicofactoren voor slokdarm- en maagkanker.

Bron: Eindverslag Maag Lever Darm Stichting

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Maag Lever Darm Stichting.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven