Onderzoek: ‘Zes keer zoveel bewegen als de norm’

Gepubliceerd op: 25 augustus 2016

Veel meer bewegen dan de beweegnorm

Onderzoekers uit Amerika en Australië stellen dat we  veel meer moeten bewegen dan de beweegnorm ons vertelt. Sterker nog, zes keer zo actief zijn als de beweegnorm is het beste. Hoe doe je dat?

Wie zich precies aan de beweegnorm houdt, loopt al 2% minder risico om darmkanker te krijgen. Haal je twee, drie, vier, vijf of zes keer de beweegnorm, gaat er zelfs nog meer van het risico af. Je hebt als je zes keer zo actief bent in totaal 17% minder kans om darmkanker te krijgen.

De beweegnorm
De huidige beweegnorm houdt in dat je 30 minuten actief bent op 5 dagen van de week. Met ‘actief’ wordt bedoeld dat je matig intensief beweegt, bijvoorbeeld door stevig door te wandelen. Het onderzoek wijst nu dus uit dat de beweegnorm veel hoger zou moeten zijn dan werd gedacht.

Onderzoek
De onderzoekers bekeken maar liefst 174 studies van de afgelopen jaren. Dat leverde een schat aan gegevens op over hoeveel mensen bewegen en hoe groot de kans is om darmkanker, borstkanker, diabetes, hartziekten en beroertes te krijgen. Voor de kans op al deze ziektes blijkt bewegen heel goed te zijn. Het grootste effect werd gevonden bij diabetes, hartziekten en beroertes, het kleinste effect bij borstkanker. Darmkanker zit daar tussenin.

Bewegen in het dagelijks leven
Zoveel mogelijk verschillende activiteiten opnemen in het dagelijks leven, is het advies van de onderzoekers. Een voorbeeld voor een dag: 10 minuten traplopen, 15 minuten stofzuigen, 20 minuten in de tuin werken, 30 minuten fietsen naar het werk of een uur fietstraining voor de Zuiderzee Klassieker.

Alle kleine beetjes helpen
Gelukkig is het zo dat je niet meteen een complete wielrentocht hoeft te fietsen. Alle kleine beetjes helpen. Ook op het werk kun je vaker de trap nemen, een lunchwandeling maken of staand vergaderen. Een paar keer per week sporten is heel goed, maar nóg beter is het om gedurende de dag ook meer actief te zijn. Daarmee verlaag je direct je kans op darmkanker, ook als je niet meteen aan zes keer de beweegnorm komt.

Bron: Kyu, H. en collega’s, Physical activity and risk of breast cancer, colon cancer, diabetes, ischemic heart disease, and ischemic stroke events: systematic review and dose-response meta-analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. BMJ 2016;354:i3857 | doi: 10.1136/bmj.i3857

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven