Gepubliceerd op: 28 september 2018

Hoe er langzaam meer toiletten bijkomen in de Nederlandse ‘toiletwoestijn’

Een brandbrief aan Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. Een noodkreet voor een actief plasbeleid. Of de oproep dat op ieder station in Nederland een openbaar toilet moet zijn. Regelmatig luiden de Maag Lever Darm Stichting en andere partijen de noodklok rond het gebrek aan fatsoenlijke toiletvoorzieningen. Levert die aandacht ook wat op?

Ja, zeker.

Outhouse in the desert

Initiatieven van gemeenten

Zo kregen we deze week bericht dat de burgemeester van Amsterdam de brandbrief op het bureau van de wethouder heeft gelegd. En dat de fracties van D66 en de Partij van de Ouderen vanuit de gemeenteraad hun steentje bijdragen.
Amsterdam volgt daarin hopelijk het voorbeeld van Rotterdam, dat dankzij de Zeiknota eerder het predicaat ‘koplopergemeente’ van ons kreeg. Of het voorbeeld van Utrecht, dat tienduizenden euro’s vrijmaakt voor openbare toiletten.

In Weert zet de gemeenteraad ook zijn schouders er onder. Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat er iedere 500 meter een toilet in de binnenstad komt. Dat is conform de norm die eerder is opgesteld.

En laten we andere initiatiefnemers niet vergeten. Gemeenten die openbare toiletunits hebben geplaatst of aangekondigd in hun coalitieakkoord, zoals Aalten, Amersfoort, Den Haag, Delft, Druten, Doetinchem, Gooise Meren, Harlingen, Hilversum, Lansingerland, Oldambt, Purmerend, Rotterdam, Schagen, Schouwen-Duiveland, Tilburg, Wassenaar, Westland, Winterswijk, Zandvoort en Zwijndrecht.

Gemeenten die afspraken maken met winkeliers en horeca om toiletten open te stellen, zoals Barendrecht, Bergen op Zoom, Bussum, Bodegraven, Doetinchem, Geldrop-Mierlo, Hilversum, Moerdijk, Noordwijk/Noordwijkerhout, Oldenzaal, Westland, Zoetermeer.
In Duitsland stellen gemeenten een vergoeding beschikbaar aan winkeliers en horeca die hun toiletruimte openstellen. In Nederland volgen Aalsmeer, Hilversum, Rotterdam en Valkenswaard dat voorbeeld.

Geweldige initiatieven, waarin we zien dat we bouwen aan meer toiletten in Nederland. Toch blijven we om aandacht vragen. Want bij de norm van iedere 500 meter een toilet in elk stadscentrum in Nederland, zijn we nog lang niet.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven