Toekenningen onderzoek spijsverteringskanker 2017

Gepubliceerd op: 21 december 2017

Toekenningen onderzoek spijsverteringskanker 2017

In 2017 krijgen verschillende artsen en onderzoekers een subsidie van de Maag Lever Darm Stichting. Hiermee kunnen zij belangrijke onderzoeken starten. Dit jaar krijgen twee categorieën onderzoeken subsidie: onderzoeken naar verschillende soorten spijsverteringskanker en onderzoeken naar het stellen van een juiste en snellere diagnose bij spijsverteringsziekten. De subsidies naar spijsverteringskanker gaan dit jaar naar de volgende onderzoeken:

Suzanne Gisbertz

Dr. Suzanne Gisbertz (AMC)

Arts-onderzoeker: Dr. Suzanne Gisbertz van het AMC

Suzanne Gisbertz wil met haar collega’s onderzoeken hoe en naar welke lymfeklieren slokdarmkanker uitzaait. Hiervoor verzamelen zij wereldwijd informatie over patiënten met slokdarmkanker. Met deze informatie willen zij een systeem ontwikkelen dat artsen over de hele wereld kunnen gebruiken om de beste behandeling per patiënt te bepalen.

Onderzoeker: Dr. Inge de Kok en professor Marco Bruno van het Erasmus MC
Het Erasmus MC wil onderzoeken of het preventief controleren van personen met een verhoogde kans op alvleesklierkanker zin heeft. Dit gaan Inge de Kok en Marco Bruno samen met hun collega’s onderzoeken met behulp van een computermodel. Dit model laat de langetermijneffecten van de verschillende manieren van controle zien. Zij kijken hierbij naar twee groepen: personen met een erfelijke aanleg en mensen met een cyste in de alvleesklier (een met vocht gevulde holte).

Arts-onderzoeker: Prof. dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog in het UMC Utrecht
Miriam Koopman wil samen met haar collega’s onderzoeken of het mogelijk is de kans op terugkeer van stadium 2 dikkedarmkanker te verminderen, door het geven van aanvullende chemotherapie na operatie aan patiënten met een sterk verhoogde kans op terugkeer van ziekte. De selectie van patiënten zal plaatsvinden door het bepalen van de aanwezigheid van kleine stukjes DNA afkomstig van de tumor in het bloed van patiënten.

Miriam Koopman en Karlijn van Rooijen (6)

Dr. Miriam Koopman en Karlijn van Rooijen (UMC Utrecht)

Hoe vond de selectie van de onderzoeken plaats?

De aanmelding voor onderzoeken stond de eerste drie maanden van 2017 open. In totaal dienden 52 verschillende (arts-)onderzoekers een kort voorstel in om onderzoek te doen naar verschillende soorten spijsverteringskanker. Van deze 52 vooraanvragen zijn 8 (arts-)onderzoekers uitgenodigd om een uitgebreid projectvoorstel in te dienen.

Deze acht voorstellen zijn beoordeeld door ervaringsdeskundigen, buitenlandse experts en uiteindelijk ook door de Wetenschappelijke Adviescommissie van de MLDS. Hierin zitten deskundigen uit het medische veld op gebied van maag-, lever- en darmziekten. De hierboven genoemde drie onderzoeken zijn als beste uit de bus gekomen en gaan binnen nu en een jaar van start. De komende maanden kun je het verloop van deze onderzoeken volgen op www.mlds.nl/wetenschappelijkonderzoek  

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) zet zich al 35 jaar in om maag-, darm- en leverziekten te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan te verminderen. Dit gebeurt onder andere samen met artsen en onderzoekers in binnen- en buitenland. Het stimuleren van een gezonde leefstijl en het mogelijk maken van vroege opsporing van spijsverteringsziekten spelen hierbij een belangrijke rol. De MLDS maakt daarom wetenschappelijk onderzoek mogelijk. Hierdoor kunnen artsen en onderzoekers met hun bijzondere en vernieuwende onderzoeken levens redden en bijdragen aan het doel van de MLDS: een gezonde buik voor iedereen. Voor dit onderzoek is geld nodig. De MLDS steunt deze onderzoeken met subsidie uit donateursgeld.  

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven