Stem nu op de ‘2 handen op 1 buik award’

Gepubliceerd op: 3 december 2018

Stem nu op de top 5 artsen: '2 handen op 1 buik award'

‘Samen beslissen in de zorg’, zet jij jouw arts in het zonnetje?

De afgelopen weken hebben we heel veel mooie nominaties en verhalen ontvangen over de bijzondere samenwerking tussen patiënten en artsen voor de 2 handen op 1 buik award. Verhalen waarin door patiënten verteld wordt hoe artsen Samen Beslissen een rol geven in hun dagelijkse werk en hoe belangrijk dat voor de patiënt is. Heel erg bedankt voor al deze mooie verhalen!
Handen vasthouden

De award ‘2 handen op 1 buik’ wordt uitgereikt aan de arts die ‘samen beslissen’ het beste toepast in zijn werk. Welke arts deze award ontvangt? Dat beslissen we graag samen met jou! Wij hebben een selectie gemaakt van vijf verhalen, waar je op kunt stemmen. Deze vijf verhalen lees je hier. Stem dus vanaf nu op één van deze vijf artsen, zodat we de winnende arts in het zonnetje kunnen zetten met de '2 handen op 1 buik award’! Zo laten we samen zien dat we ‘samen beslissen in de zorg’ belangrijk vinden!

Lees de verhalen hier en stem nu! 

Wat is samen beslissen?

Vroeger was het normaal dat de arts besliste welke behandeling je als patiënt kreeg. Tegenwoordig staat gelukkig steeds vaker de patiënt centraal en heb je als patiënt steeds meer de ruimte om mee te beslissen in welke behandeling je wilt ondergaan. De arts neemt in zijn of haar advies de specifieke leefstijl, wensen en behoeften van de patiënt mee. De Maag Lever Darm Stichting moedigt deze ontwikkeling aan en vindt samen beslissen belangrijk.

Samen beslissen betekent dat je als patiënt samen met je arts beslist over jouw behandeling. De arts bespreekt de verschillende behandelopties en vertelt de voor- en nadelen en risico’s van de behandelingen. Daarna wordt samen met de patiënt gekeken wat de verschillende opties betekenen voor zijn of haar eigen situatie. De patiënt besluit daarna samen met de arts welke behandeling het beste bij hem of haar past.

Door samen over behandelopties te praten, komen de arts en patiënt tot betere beslissingen. Beslissingen die passen bij de persoonlijke situatie en voorkeur van de patiënt, een beslissing op maat. Denk bijvoorbeeld aan een darmkankerpatiënt die samen met de arts een weloverwogen beslissing kan nemen welke behandeling het beste past. De patiënt kan in zo’n situatie zelf beslissen over wel of niet opereren, bestraling of chemotherapie. Samen met de arts wordt dan gekeken naar de leefstijl, de wensen en behoeften van de patiënt, om zo tot een behandeling te komen die aansluit bij de wensen en behoeften van de patiënt.

Of denk aan een patiënt met de ziekte van Crohn die van de behandelend arts verschillende behandelopties en de daar bijhorende gevolgen op zijn of haar dagelijks leven ter overweging krijgt. In een situatie waarin de arts zonder te overleggen met de patiënt besluit welke behandeling wordt gekozen, kan dit tot nadelige gevolgen voor de patiënt leiden. Bijvoorbeeld een beslissing van de arts om zonder overleg over te gaan op andere medicijnen die leiden tot veel misselijkheid voor de patiënt. Door samen te beslissen kan in zo’n situatie gekozen worden voor een medicijn die deze klachten niet veroorzaakt.

Dr. Bergman en Stoffer Langenberg

Waarom een award?

Wij vinden het belangrijk dat artsen en patiënten samen beslissen over de zorg die verleend en ontvangen wordt. Door samen te beslissen komt de patient centraal te staan. De patiënt heeft regie over zijn of haar zorg. Daarom reikt de Maag Lever Darm Stichting de ‘2 handen op 1 buik award’ uit. Naast het feit dat deze award een symbolische aanmoediging is voor artsen voor hun manier van ‘samen beslissen’ met de patiënt, kan de winnaar deze award en bijbehorende prijs gebruiken om zijn of haar kennis over 'samen beslissen' verder te vergroten of te delen met anderen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een cursus of bijeenkomst over 'samen beslissen' of zelf een bijeenkomst over ‘samen beslissen’ te organiseren om zijn of haar kennis en ervaringen te delen met collega’s in het veld.

Tegelijkertijd willen we de patiëntervaringen graag delen met andere buikpatiënten. Door meer aandacht te geven aan het belang van samen beslissen, bij zowel de arts als de patiënt, hopen we dat steeds meer artsen en patiënten tot gezamenlijke beslissingen komen en de patiënt daardoor vaker en beter kan beslissen welke zorg bij hem of haar past.

Hoe werkt het?

De top 5 verhalen staan vanaf nu online. Je kan t/m 14 december 2018 stemmen op het verhaal en de arts waarin ‘samen beslissen’ het beste naar voren komt. Let hierbij vooral op de drie aspecten die we hierboven noemen: worden alle mogelijkheden besproken, worden voor- en nadelen besproken en wordt naar de persoonlijke situatie van de patiënt gekeken?

Na 14 december 2018 worden de stemmen geteld en wint de arts met de meeste stemmen. Deze arts ontvangt eind 2018 de ‘2 handen op 1 buik award’.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven