Statines verminderen risico op Barrett-slokdarm

Gepubliceerd op: 23 december 2014

Statines verminderen risico op Barrett-slokdarm

Cholesterolverlagers zoals statines verminderen het risico op Barrett-slokdarm, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het helpt vooral bij mensen met ernstig overgewicht.

Een Barrett-slokdarm wordt veroorzaakt door langdurige periodes van brandend maagzuur. De slokdarmwand is niet tegen dit agressieve zuur bestand. Daarom verandert een deel van het slijmvlies van de slokdarm in roze slijmvlies dat lijkt op het slijmvlies van de maag en dunne darm. Hiermee is de kans op slokdarmkanker ook iets verhoogd.

Brandend maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld bepaald eten, alcohol en vette, grote maaltijden. Ook roken kan invloed hebben. Daarnaast komt brandend maagzuur vaak voor bij mensen die veel druk op de buik hebben bijvoorbeeld door zwangerschap of overgewicht.

Onderzoek
In dit onderzoek is gekeken of het gebruik van statines het risico op Barrett-slokdarm verlaagt. Statines zijn een bepaalde groep van cholesterol verlagende medicijnen. Aan het onderzoek deden 303 mensen mee met een Barrett-slokdarm en 909 gezonde mensen. De onderzoekers zochten in hun medisch dossiers op welke medicijnen ze de afgelopen 10 jaar hadden gebruikt.

Resultaten
Deelnemers die statines gebruikten, hadden 43% minder risico op een Barrett-slokdarm. Het effect was het grootst bij mensen met ernstig overgewicht: deelnemers met een BMI hoger of gelijk aan 30 hadden maar liefst 74% minder kans op een Barrett-slokdarm. Bij mensen die vaak last hadden van brandend maagzuur was het risico met 59% verminderd. Daarnaast bleek dat mensen die meer dan drie jaar statines gebruikten een nog veel grotere afname in risico hadden.

Conclusie
Dit is de eerste studie die laat zien dat statines het risico op Barrett-slokdarm kunnen verlagen, onafhankelijk van andere risicofactoren (zoals roken, leeftijd en infecties met Helicobacter pylori). Dit onderzoek is uitgevoerd in een Amerikaans ziekenhuis speciaal voor veteranen. Deze resultaten gelden daarom niet automatisch voor de algemene bevolking. Een Barrett-slokdarm komt namelijk vooral voor bij blanke mannen die ouder zijn dan 50 jaar.

Bovendien werd in dit onderzoek één bepaalde statine het meest voorgeschreven, namelijk Simvastatin (bij 94% van de deelnemers). Het is dus niet duidelijk of andere statines ook het risico op Barrett-slokdarm verminderen. Hiervoor is meer langdurig onderzoek nodig met andere statines.

Naar boven