Spreekbeurtwedstrijd

Doe jij met de video spreekbeurtwedstrijd?

Zit jij in groep 4 t/m 8 van de basisschool en wil jij ook kans maken om met je hele klas een uitje te winnen naar ARTIS-Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld? Yes? Doe dan nu mee met deze wedstrijd.

Een spreekbeurt? Nu nog? Nou je hoeft niet aan de hele klas een spreekbeurt te geven, je kan gewoon een toffe video maken! Een video over de spijsvertering. Weet jij eigenlijk hoe je spijsvertering werkt? Wist je bijvoorbeeld dat het net zo belangrijk is als je hart en je longen? Op school gaat het regelmatig over gezond eten, maar nog niet zo vaak over wat er met je voeding gebeurt wanneer je eenmaal een hap hebt genomen. Dat vinden we een beetje jammer, want de spijsvertering is heel erg belangrijk voor je.

Wij willen dat iedereen weet hoe belangrijk de spijsvertering voor je is en hoe het werkt. En daar hebben we jouw hulp bij nodig! Doe je mee?

Je kunt je aanmelden tot 1 augustus door een video te sturen naar wedstrijd@mlds.nl. De video mag maximaal 10 minuten lang zijn. Je mag naast de video ook een presentatie mailen. Je hoeft de spreekbeurt niet voor de klas gehouden te hebben, maar het mag natuurlijk wel. De winnaar wordt begin september bekend gemaakt!

De spijsvertering

Wees gerust! We geven je alvast een beetje informatie over de spijsvertering.

Je spijsvertering, wat is dat eigenlijk? Spijsvertering betekent het afbreken van je eten tot hele kleine stukjes (voedingsstoffen) die je lichaam kan opnemen en gebruiken. De voedingsstoffen leveren energie. Of je lichaam gebruikt ze als bouwstoffen. Die bouwstoffen zijn nodig om te groeien of kapotte cellen in je lichaam te vervangen.

Spijsvertering spreekbeurt

Nadat de voedingsstoffen zijn opgenomen, wordt wat je niet kunt gebruiken ingedikt en dat poep je uit. Het hele proces van spijsvertering duurt 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat we precies eten en hoe makkelijk dat te verteren is.

Voor gezonde mensen geldt, dat wat je ook eet of drinkt, je spijsvertering er wel raad mee weet. Gelukkig maar, want een goede spijsvertering is belangrijk om je fit te voelen en om gezond te blijven!
Het is eigenlijk zo; Je bent wat je eet! Want het stukje brood dat je hebt gegeten wordt zo klein gemaakt dat je lichaam het kan opnemen en stuurt het door elders in het lichaam waar het op dat moment nodig is. Misschien komt er wel een stukje terecht bij je kleine teen…

Je spijsvertering is onmisbaar en super slim! Het is een goed georganiseerd team van organen, die erg gemotiveerd zijn om je lichaam gezond te houden. Maar je spijsvertering kan het niet alleen! Als jij je spijsverteringsteam niet een handje helpt, kan het zijn werk niet goed doen. Door gezond te eten, met onder andere veel groente, fruit en volkoren producten en door genoeg drinken en te bewegen, help je dit team flink.

Maar wie horen er allemaal bij het spijsverteringsteam?

 • De mond: In je mond kauw je je eten fijn en wordt het vermengd met je speeksel. Als het klein genoeg is slik je het door.
 • De slokdarm: De slokdarm brengt het eten naar de maag. Binnen 3-5 seconden is het al in de maag. Super snel toch?
 • De maag: De maag is heel gespierd! Deze spieren zijn nodig om het eten flink te kneden, zodat het eten steeds kleiner en fijner wordt.
 • De dunne darm: Hier wordt het eten opgenomen. Het eten is inmiddels al zo klein dat het uit miljoenen stukjes bestaat. De darm heeft een heel groot oppervlakte om al deze stukjes op te nemen. Een oppervlakte van wel 200m2. Dit is net zo groot als een tennisveld!
spijsverteringskanaal
 • De dikke darm: Hier komt het eten terecht dat niet verteerd kon worden, dit is je ontlasting. Wist je dat er miljarden kleine beestjes in de dikke darm wonen? Deze kleine beestjes worden ook wel het microbioom genoemd. Deze beestje zijn belangrijk voor je gezondheid. Ze helpen bij de darmbeweging, beschermen de darmwand en trainen je afweersysteem.
 • De alvleesklier: De alvleesklier maakt spijsverteringssappen. Deze sappen zijn nodig om het eten in kleine stukjes te knippen, zodat het klein genoeg is om opgenomen te kunnen worden.
 • De lever: De lever kun je zien als een grote fabriek. De lever controleert het eten dat binnenkomt via de darm, filtert het bloed en daarnaast kan het ook producten opslaan, maken en vervoeren. Echt een alleskunner!
 • De galblaas: De galblaas is een opslagplaats van gal dat de lever heeft gemaakt. Gal is nodig bij de vertering (kleiner maken) van vetten. Je kunt gal vergelijken met afwasmiddel.

Maar het kan helaas ook mis gaan

Soms heb je weleens last van je buik. Dit kan je bijvoorbeeld merken wanneer je diarree hebt. Een keertje diarree is vervelend, maar meestal onschuldig. Bij sommige mensen werkt de spijsvetering niet zo goed. Deze mensen hebben bijvoorbeeld vaak diarree, of hebben juist veel last van verstopping, of buikpijn. Zij hebben een prikkelbare darm. De spijsvertering kan ook ernstiger verstoord worden door bijvoorbeeld een darmontsteking, zoals bij de ziekte van Crohn. Dit geeft heel vervelende klachten en daarnaast maken de ontstekingen het lastig voor de darm om alle voedingstoffen op te kunnen nemen.

Spreekbeurt nationale poepdag

Waar wacht je nog op? Meld je aan!

Doe jij mee aan deze super toffe spreekbeurtwedstrijd? Stuur dan voor 1 augustus jouw spreekbeurt in via wedstrijd@mlds.nl 

De voorwaarden van deze actie op een rij:

 • Inzenden van de spreekbeurt kan tot 1 augustus
 • Een deskundige jury, onder leiding van kinderarts Marc Benninga, kiest de winnende spreekbeurt uit
 • Win jij de spreekbeurt? Dan mag je met je klas naar Micropia
 • Als je meedoet moet je wel toestemming van je ouders hebben
 • Wij maken de winnaar in september bekend
 • Kinderen van ouders die bij de Maag Lever Darm Stichting werken zijn uitgesloten van deelname

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven