Spreekbeurtwinactie – Nationale Poepdag

Gepubliceerd op: 10 april 2019

Wie maakt de beste spreekbeurt over de spijsvertering?

Op school gaat het regelmatig over gezonde voeding, maar nog niet zo vaak over wat er met je voeding gebeurt wanneer je eenmaal een hap hebt genomen. Dat vinden wij jammer, want de spijsvertering is van levensbelang! Daarom starten wij vandaag op Nationale Poepdag een spreekbeurtwinactie voor leerlingen van groep 4 tot en met 8. Wie de beste spreekbeurt maakt over de spijsvertering wint een uitje met de klas naar ARTIS-Micropia ('s Werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt).

Meer informatie over de winactie

Spreekbeurt nationale poepdag

Het spijsverteringsstelsel is het middelpunt van je gezondheid. Dankzij de spijsvertering kun je bouwstoffen uit je voeding gebruiken en heb je energie om naar school te gaan of te sporten. Maar er gebeurt nog veel meer: onze darmen maken bijvoorbeeld stofjes aan waardoor we ons gelukkig voelen.

- Bernique Tool (directeur Maag Lever Darm Stichting)

De wondere wereld van de spijsvertering komt nog weinig terug in de klaslokalen. 'Vaak gaat het of over poep, en soms over gezonde voeding , maar bijna nooit over wat er in de tussentijd gebeurt. Terwijl dat juist heel bijzonder en interessant is’.

Wij vinden het belangrijk dat kinderen meer over de spijsvertering te weten komen. ‘Als je op jonge leeftijd leert hoe je lichaam werkt, dan heb je daar je hele leven iets aan. Dat geldt zeker bij de spijsvertering, want daar kun je zelf ook heel veel aan doen om er goed voor te zorgen. Wij hadden zelf nog geen mooi spreekbeurtpakket en dachten: wie kan dat nou beter maken dan de kinderen zelf? . Wij kunnen vast nog veel leren van hoe kinderen over de spijsvertering vertellen. Daarom hebben we deze wedstrijd in het leven geroepen’ ,aldus Bernique.

Aanmelden spreekbeurt

Kinderen kunnen vanaf 10 april hun spreekbeurt opnemen op een video en deze sturen naar de Maag Lever Darm Stichting. Inzenden kan tot 1 augustus. De winnaar wordt gekozen door een vakjury onder leiding van kinderarts Marc Benninga en begin september bekendgemaakt.

Meer informatie over de spreekbeurt en aanmelden

Naar boven