Tips voor je spreekbeurt over de spijsvertering

Wat leuk dat je je spreekbeurt gaat houden over de spijsvertering. Het is een super interessant stelsel. Wij van de Maag Lever Darm Stichting zijn er fan van. Hoe meer we te weten komen over onze binnenwereld hoe toffer we de spijsvertering vinden. En er is zoveel te ontdekken. Het is een prachtig stelsel van verschillende organen die samen een superteam vormen. En dit team zorgt iedere dag voor jou!

Maar hoe kan je je goed voorbereiden op je spreekbeurt? Bekijk dan deze film waarin de spijsvertering wordt uitgelegd. Alle organen die betrokken zijn bij de spijsvertering komen voorbij. Van mond tot kont! Zo leer je precies hoe het werkt en kun je het goed uitleggen aan je klasgenootjes. Ook kan je het boekje ‘’Van mond tot kont’’ bij ons aanvragen. Hier staan leuke tips in om in de klas te laten zien hoe de spijsvertering werkt! Zo kun je met een sok en een appel laten zien hoe de slokdarm werkt. Leuk hé?

 

 

Wil je het boekje ontvangen of heb je een andere vraag? Stuur dan een mailtje naar voorlichting@mlds.nl.

5 tips om te ontdekken hoe je spijsvertering werkt

En als je deze tips onder de knie hebt, heb je in een mum van tijd een spreekbeurt klaar.

Tip 1: ga watertanden

Kauwen doen we in onze mond. Belangrijk, want daarmee wordt het eten smeuïg en makkelijker verteerbaar. Per dag maak je 1 liter speeksel aan. Dat is net zo veel als een pak melk. Je bent je er niet altijd van bewust, maar je kan heel makkelijk merken dat je speeksel aanmaakt. Neem een nootje of een stukje appel, kijk ernaar en ruik eraan en voel eens wat er in je mond gebeurt.

Wist je trouwens dat je speeksel zich aanpast aan wat je eet. Is het eten bijvoorbeeld scherp of bitter? Dan wordt je speeksel wateriger. En bij taai of hard eten wordt het speeksel slijmerig.

Tip 2: waterballonen vullen

Na de mond en de slokdarm komt voedsel in onze maag terecht. En je maag, dat is een behoorlijke krachtpatser. De maag is gevuld met zoutzuur en kneedt je voedsel nog meer fijn, waardoor het verder in je lichaam kan reizen. De maag heeft standaard de inhoud van een halve liter, maar kan zich uitrekken tot vier liter. Laat het verschil maar eens zien met twee waterballonnen!

Tip 3: de tennisbaan

Na de maag komt je voedsel in de dunne darm. In de dunne darm neemt je lichaam voedingsstoffen op. Die voedingsstoffen zijn als het ware bouwsteentjes voor je lichaam. De dunne darm is dus eigenlijk een soort zuigend oppervlak dat voedingsstoffen uit je voeding haalt.
Om zo veel mogelijk voedingsstoffen op te nemen, heeft de dunne darm veel oppervlakte nodig. Hij is niet alleen 5-6 meter lang, maar bestaat van binnenuit allerlei vlokken (uitstulpingen) met daarop nog meer vlokken. Als je de dunne darm helemaal plat op de grond zou leggen, dan is deze net zo groot als een tennisveld!

Tip 4: zelf gal maken

Ons lichaam moet wat extra hard werken om vet goed te kunnen verteren. Vet kan niet zomaar worden opgenomen. Eerst moet het goed vermeng worden met water. Je lever maakt gal, en dat wordt opgeslagen in de galblaas. Je kan heel goed laten zien wat gal is door het zelf na te maken.

Dit heb je nodig:

Zo pak je het aan:

Je lichaam maakt gal aan (de zeep) zodat je vet goed vermengd wordt.

Tip 5: groot pak melk

Na de dunne darm kom je bij het laatste stuk van je spijsvertering: de dikke darm. Het voedsel dat de dunne darm niet heeft kunnen verteren kom in de dikke darm terecht. Daar wordt nog vocht uit het restant van het voedsel gehaald. Zo ontstaat poep. Maar dat is niet het enige. In de darmwand zitten biljoenen kleine beestjes die leven van de voedingsresten. De beestjes heten microben en hebben een hele belangrijke taak: ze zorgen dat je darmwand gezond blijft en trainen je afweersysteem.
Zo houden ze je lichaam sterk en beschermen ze je tegen ziekten. Als je al deze beestjes samen op een weegschaal legt is het gewicht ongeveer 1,5 kilo. Dat is net zo veel als een groot pak melk.

Belangrijk voor je gezondheid

De darmbacteriën spelen een hele belangrijke rol bij je afweersysteem: het systeem in ons lichaam dat ons helpt om te vechten tegen virussen, zoals bijvoorbeeld het coronavirus.

Door de deze tips kom je er achter dat er dus een heel bijzonder en knap systeem iedere dag voor je aan het werk is. Het is belangrijk om goed voor dit systeem te zorgen. Dat doe je door regelmatig en gezond te eten, voldoende te bewegen en voldoende te drinken.

kijk hier voor meer informatie over de spijsvertering

Spreekbeurt tips

  • Begin op tijd! zo heb je genoeg tijd om je voor te bereiden.
  • Oefen van te voren je spreekbeurt. Bijvoorbeeld aan je ouders of voor de spiegel.
  • Leer de tekst uit je hoofd zodat je niet op je blaadje hoeft te kijken.
  • Maak je spreekbeurt leuk door voorbeelden te laten zien, zoals de tips die je kunt lezen in het boekje. Laat een stukje video of foto’s zien of stel vragen tussendoor (quiz).
  • Bedenk een leuk einde van je spreekbeurt! Stel een leuke vraag, geef je klasgenootjes iets mee. Wat dacht je van een appel? Appels zijn gezond en goed voor je spijsvertering.
  • Succes!

Doneer