Spierafbraak voorspelt alvleesklierkanker

Gepubliceerd op: 23 december 2015

Spierafbraak voorspelt alvleesklierkanker

Meestal wordt alvleesklierkanker pas in een heel laat stadium ontdekt. Vroegere opsporing van deze ziekte maakt nieuwe behandelingen mogelijk. Amerikaanse onderzoekers zochten naar veranderingen in bloedwaardes die samen gaan met beginnende kanker in de alvleesklier. Bloedwaardes die wijzen op spierafbraak bleken alvleesklierkanker te voorspellen.

De afgelopen jaren is grote vooruitgang geboekt in de behandeling van kanker. Voor sommige mensen is het een chronische ziekte geworden, waarvoor ze regelmatig worden behandeld. Helaas geldt dat niet voor mensen met alvleesklierkanker.

Alvleesklierkanker wordt meestal pas in een heel laat stadium ontdekt, waardoor behandeling vaak niet zo succesvol is. Deze onderzoekers speuren daarom naar aanwijzingen voor beginnende alvleesklierkanker. Als ze de ziekte eerder kunnen ontdekken, is behandeling waarschijnlijk veel effectiever.

Onderzoek
Voor dit onderzoek is het bloed van 1500 mensen uit de Verenigde Staten die meededen aan eerdere gezondheidsstudies, verzameld. Dit bloed werd onderzocht op maar liefst 100 verschillende bloedwaardes. Vervolgens werd gekeken naar het verschil in bloedwaardes bij mensen die op den duur alvleesklierkanker hadden gekregen en mensen die gezond waren gebleven.

Resultaten
Al vele jaren voorafgaand aan de diagnose alvleesklierkanker bleek dat er meer aminozuren in het bloed zaten. Dit verrassende resultaat werd ook gevonden bij muizen met beginnende alvleesklierkanker.

Onderzoekers denken daarom dat een toename van aminozuren in het bloed samenhangt met het ontstaan van een tumor in de alvleesklier.

Een hogere hoeveelheid aminozuren kan wijzen op spierafbraak. Het was al bekend dat spierafbraak soms plaatsvindt bij mensen met kanker in het eindstadium (ook wel cachexie genoemd). Nu blijkt dat spierafbraak bij alvleesklierkanker mogelijk al in een veel eerder stadium gebeurt.

Conclusies
De toename in bloedwaardes die wijzen op spierafbraak is helaas niet groot genoeg om een test te kunnen ontwikkelen voor alvleesklierkanker. Maar dit resultaat draagt wel bij aan een beter begrip van het ontstaan van alvleesklierkanker. Meer kennis over de ziekte versnelt de mogelijkheid om alvleesklierkanker al in een eerder stadium aan te tonen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven