Slokdarmkankerweek 2019

Gepubliceerd op: 21 januari 2019

Slokdarmkankerweek

Van 21 tot en met 25 januari is het maag- en slokdarmkankerweek. Nederland staat wereldwijd op de tweede plek van landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt. In Nederland krijgen bijna 2.500 mensen per jaar slokdarmkanker. Dat zijn 7 mensen per dag en het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar toe.

Daarom besteden we extra aandacht aan slokdarmkanker. Op woensdag 23 januari om 17:10 schuiven wij daarom aan bij Tijd voor MAX op NPO 1.

Yonne

Slokdarmkanker wordt helaas vaak (te) laat ontdekt. Slechts één op de vier patiënten met slokdarmkanker is na 5 jaar nog in leven. Als kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, neemt de kans op succesvolle behandeling en langere overleving aanzienlijk toe. Als de diagnose op tijd gesteld wordt, verbetert de kans op genezing zelfs tot wel 50 procent.

Er heerst nog veel onbekendheid over deze vorm van kanker. Meer informatie over deze aandoening is dan ook noodzakelijk om mensen zowel te informeren over de alarmsignalen, de urgentie van vroege opsporing, mogelijkheden in behandelingen, de ziekte en bijhorende complicaties na operatie.

Lees hier meer over slokdarmkanker.

Tijd voor MAX

Woensdag 23 januari staat de uitzending van Tijd voor Max geheel in het teken van slokdarmkanker. Een aantal gasten schuift aan tafel, waaronder oud-profvoetballer Dirk Kuijt.  Hij verloor zijn vader aan slokdarmkanker. Daarnaast vertelt Robert zijn verhaal. Hij verloor afgelopen november zijn vrouw Rosa (bekend van onze succesvolle actie Running4Roos) aan deze ziekte. Ook arts-onderzoeker Yonne Peters van het Radboudumc zit aan tafel, zij onderzoekt hoe je deze vorm van kanker in een vroeg stadium kunt opsporen met een ademtest, zodat een betere overlevingskans ontstaat.

Tijd voor MAX
Woensdag 23 januari 2019
Om 17.10 uur op NPO 1

SPKS (Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal ) is een van de initiatiefnemers van de maag- en slokdarmkankerweek. Zij besteden extra aandacht aan slokdarm- en maagkanker in de week van 21-25 januari door in samenwerking met een aantal ziekenhuizen bijeenkomsten te organiseren om informatie en steun te geven aan mensen die leven met maag- of slokdarmkanker. Daarin geven ze informatie onder meer over behandelingen, nieuwe ontwikkelingen en advies over voeding. Kijk voor meer informatie op de website van SPKS.

Daarnaast introduceert de SPKS het boek 'Vijftien jaar een buismaag' van ervaringsdeskundige Marianne Jager. In het boek vertelt Marianne over het omgaan met kanker, in brede zin. De diagnose, het wachten, de operatie, de draad weer oppakken en het leven met kanker. Het boek is te downloaden via www.spks.nl en vanaf de start van de maag- en slokdarmweek 21 januari ook te bestellen als boek.

Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) geeft steun en informatie en behartigt de belangen van de patiënt. De patiëntenorganisatie werkt daarin samen met ziekenhuizen en andere (zorg)organisaties.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven