SCD-dieet effectief bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Gepubliceerd op: 21 februari 2017

SCD-dieet mogelijk effectief bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Kan een dieet klachten veroorzaakt door de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa verminderen? Het zogeheten ‘Specific Carbohydrate Diet’ (SCD) blijkt effectief te zijn en de ziekteverschijnselen te verminderen, zo blijkt uit een relatief kleine Amerikaanse studie onder leiding van dr. David Suskind, gastro-enteroloog in Seattle.

Het Specific Carbohydrate Dieet (SCD)

De kleine studie – slechts een beperkt aantal patiënten nam deel – liet de deelnemers het SCD dieet volgen. Twaalf weken lang werd dit dieet gevolgd, als de op dat moment enige behandeling voor de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa voor de patiënt. SCD is een gebalanceerd dieet dat granen, zuivel, bewerkte voeding en suikers uit het eetpatroon schrapt, behalve honing. Het dieet bestaat uit enkel natuurlijke en nutriëntrijke voeding, als groente, fruit, vlees en noten.

Na afloop van de twaalf weken bleek dat acht van de tien deelnemende patiënten een significante vermindering van hun klachten merkten.

Het onderzoek

De studie van dr. Suskind is vrij uniek en de eerste in zijn soort. Het onderzoek toont aan dat het SCD de ziekteverschijnselen vermindert bij patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Volgens de onderzoeker zou dit de zienswijze op chronische darmonstekingsziekten (IBD), waar colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn onder vallen, kunnen veranderen. In de meeste zorgcentra worden deze ziekten op dit moment vooral met medicatie behandeld, dat slechts vaak de symptomen onderdrukt. Dit terwijl de onderliggende oorzaak – een verstoorde microbioom of darmflora – minstens zo belangrijk is om aan te pakken. Volgens de onderzoeker levert dit kleinschalige onderzoek bewijs dat het dieet een positieve impact hierop heeft.

Voeding en de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Tot op heden zijn er slechts enkele cases waarin een dieet als SCD werd ingezet of onderzocht als een potentiële behandeling voor IBD. ‘Echter, ieders ziekte is uniek, net als dat ieder persoon uniek is’. Onderzoeker Dr. Suskind: ‘SCD is één van de mogelijke behandelingen in ons complete portefeuille van behandelingen om deze patiënten helpen te genezen. Het is mogelijk niet de beste behandeloptie voor iedere patiënt, maar het is een effectieve manier voor diegenen die overwegen een dieettherapie te proberen.’

Ondanks dat de resultaten van deze studie veelbelovend zijn, blijft de onderzoekspopulatie beperkt. Er is dan ook vervolgonderzoek nodig onder grotere onderzoekspopulaties alvorens er voldoende bewijs is om het SCD als interventie toe te passen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Eerder financierde de Maag Lever Darm Stichting al een onderzoek van Dr. Daisy Jonkers: een onderzoek naar de rol van de darmbarrière, darmflora en voeding op darmgezondheid bij IBD.

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) geeft op hun website verdere voorlichting over dieet en de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Bronnen:

Sciencedaily.com (Artikel uit Journal of Clinical Gastroenterology) 

Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven