5 vragen over poeptransplantatie

7 april 2017

In de tweede helft van 2017 start een onderzoek naar poeptransplantatie als behandelmethode voor patiënten met colitis ulcerosa. Het is een vervolg van het TURN-1 onderzoek van Cyriel Ponsioen (AMC).

Maar wat is een poeptransplantatie? Hoe werkt een poeptransplantatie en wanneer wordt deze uitgevoerd? Wie heeft de poeptransplantie bedacht en is het mogelijk om deze zelf te ondergaan? De antwoorden op deze vragen lees je hier.

Wat is een poeptransplantatie?

Een poeptransplantatie is een experimentele behandeling waarbij een waterige oplossing van de ontlasting van een gezonde persoon via een slangetje door de neus, slokdarm en maag wordt ingebracht tot in de darmen van de patiënt. De patiënt ruikt en proeft hier niets van.

Hoe werkt een poeptransplantatie?

In de darmen leeft een groot aantal bacteriën, de darmflora. Gezonde mensen hebben een evenwichtige samenstelling van bacteriën in hun darmen met vooral nuttige bacteriën. Hierdoor krijgen schadelijke bacteriën geen kans om zich te vermenigvuldigen. Bij een infectie met de Clostridium difficile bacterie is er sprake van een verstoord evenwicht van de bacteriën in de darm waardoor de schadelijke bacteriën de overhand kunnen krijgen. Wetenschappers denken dat er bij mensen met colitis ulcerosa ook sprake is van een verstoord evenwicht. De nuttige bacteriën uit de donorpoep zorgen er in beide gevallen voor dat de darmflora van de patiënt zich herstelt en de klachten verdwijnen of verminderen.

Wanneer wordt een poeptransplantatie uitgevoerd?

Een poeptransplantatie wordt tot nu toe alleen uitgevoerd in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Er is onderzoek gaande naar het toepassen van een poeptransplantatie bij verschillende ziektes. Zo is uit onderzoek gebleken dat een poeptransplantatie een gunstig effect kan hebben bij hardnekkige diarree als gevolg van een infectie met de Clostridium difficile bacterie. En het onderzoek dat de tweede helft van dit jaar start kijkt dus naar de effecten van een poeptransplantatie bij colitis ulcerosa.

Door de ontlasting van een gezonde persoon in te brengen bij een patiënt met colitis ulcerosa, kunnen de ontstekingsreacties in het lichaam afnemen.

De ontlasting wordt ingebracht via een neussonde, waardoor de patiënt niets proeft of ruikt.

Ook wordt er onderzoek gedaan naar verschillende methodes om een poeptransplantatie uit te voeren. In een Canadees onderzoek is het gebruik van kunstpoep onderzocht. Kunstpoep bestaat uit bacteriën die uit de ontlasting van een gezond persoon gehaald worden. Deze bacteriën worden apart verder gekweekt en samengevoegd in de kunstpoep. In de Verenigde Staten is onderzocht of men een capsule kan gebruiken om de ontlasting in te brengen. Beide onderzoeken bekeken het effect van de methode op ernstige diarree als gevolg van een Clostridium difficile infectie.

Wie heeft de poeptransplantatie bedacht?

De oudste beschrijving van een poeptransplantatie is terug te vinden in het Chinese boek “Zhou Hou Bei Ji Fang”, te vertalen als “Nuttige therapieën voor noodgevallen”. Dit boek van auteur Ge Hong komt uit de vierde eeuw n. Chr. Als je last hebt van diarree met bloed en slijm raadt de auteur je aan om de ontlasting van je buurman te nuttigen. Sinds de jaren zeventig zijn er enkele artikelen verschenen over poeptransplantaties en de laatste jaren wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. In deze onderzoeken wordt de ontlasting verdund en op hygiënische wijze toegediend via een slangetje.

Kan ik zelf een poeptransplantatie ondergaan?

Op dit moment is de poeptransplantatie geen algemeen toegepaste behandeling en wordt deze hoofdzakelijk uitgevoerd binnen wetenschappelijk onderzoek.

In dit filmpje van het AMC wordt uitgelegd hoe een poeptransplantatie werkt:

https://youtu.be/rAoFAbd7gEM

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in