Poeptest net zo goed als inwendig onderzoek

Gepubliceerd op: 27 oktober 2016

Poeptest net zo goed als inwendig onderzoek

Een test voor bloed in de ontlasting kan 30% van de verwijzingen naar het ziekenhuis voorkomen. Veel mensen hoeven dan geen vervelend kijkonderzoek in de darm te ondergaan. De nieuwe poeptest is net zo goed als inwendig onderzoek voor het uitsluiten van ernstige darmziekten.

Mensen die al een tijdje darmklachten hebben, komen vaak terecht bij de huisarts. Die kan doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een kijkonderzoek in de darm. Dat is meestal geen prettig onderzoek, maar vaak is het een geruststelling. Een endoscopie kan de ziekte van Crohn of darmkanker uitsluiten.

Onnodig kijkonderzoek
Ongeveer driekwart van de mensen die een endoscopie krijgt, heeft geen ernstige darmziekte. Eigenlijk krijg je het onderzoek dan voor niets. Onderzoeker Sjoerd Elias en zijn collega’s van het UMC Utrecht hebben nu vastgesteld dat het aantal onnodige endoscopieën omlaag kan.

Minder verwijzingen
De ontlasting van mensen met darmklachten laat zien of de kans groot is dat je een ernstige darmziekte krijgt. Alleen als de ontlastingstest een hoog risico aangeeft, dan zou je een verwijzing moeten krijgen naar het ziekenhuis. Dat scheelt 30% van de onnodige kijkonderzoeken, blijkt uit onderzoek onder 810 mensen.

Test met bloedsporen
Het onderzoek vergeleek twee verschillende testen met de uitkomsten van de endoscopieën. Een test voor bloedspoortjes die je met het blote oog niet kan zien, werkt het beste. De tweede test meet een bepaald eiwit, calprotectine, dat ook vaak in de ontlasting zit bij een darmziekte. Maar gebruik je alleen de test voor bloedspoortjes, dan gaat dat even goed als bij een combinatie van beide testen.

Eén test is dus voldoende om veel kijkonderzoeken te voorkomen.

Controle belangrijk
De nieuwe test levert wel een klein risico op. In het onderzoek had iemand darmkanker, terwijl de ontlastingstest geen hoog risico aangaf. Het is daarom belangrijk om klachten goed in de gaten te houden. Wie na 2 of 3 weken nog steeds klachten heeft, zou bij de huisarts alsnog een doorverwijzing voor endoscopie moeten krijgen. Dan is de ziekte meestal nog niet ernstiger geworden.

Test al in gebruik
De ontlastingstest met bloedsporen wordt ook gebruikt bij het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het is dus een test die al in gebruik is bij mensen die meestal nog geen klachten hebben. De test blijkt nu dus ook een goede keuze voor mensen die met darmklachten bij de huisarts komen.

Bron: Elias, S en collega’s, Is there an added value of faecalcalprotectin and haemoglobin in the diagnostic work-up for primary care patients suspected of significant colorectal disease? A cross-sectional diagnostic study. BMC Medicine (2016) 14:141

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven