Poepmonster om ziekte van Crohn uit te sluiten

Gepubliceerd op: 17 april 2017

Poepmonster om ziekte van Crohn uit te sluiten

Een hoopvolle uitkomst van een onderzoek van het VUmc: patiënten die vermoeden dat ze de ziekte van Crohn hebben, of een andere chronische darmontsteking, hoeven in de toekomst niet standaard een vervelende coloscopie te ondergaan. Met de nieuwe techniek IS-pro volstaat een poepmonster. Darmonderzoek is dan alleen nodig wanneer er echt sterke verdenkingen zijn. De techniek baant een weg voor een compleet nieuwe tak van diagnostiek, maar er moeten nog wel een aantal stappen gezet worden voordat deze test algemeen toegepast kan worden. 

buikpijn2

'De techniek IS-pro maakt de diagnose voor patiënten met vermoedelijk inflammatory bowel disease (IBD) en artsen simpeler. In plaats van een gang naar de MDL-arts, een coloscopie en een dagenlange bacteriekweek, kan de huisarts nu een poepmonster opsturen waarmee in bijna negen van de tien keer IBD is uit te sluiten. En alleen als een monster IBD aantoont, gaat een patiënt door naar de MDL-arts voor een coloscopisch onderzoek.' Dr. Dries Budding is zeer enthousiast over de mogelijkheden die de in VUmc ontwikkelde techniek IS-pro biedt voor patiënten met ernstige darmklachten en artsen.
De poeptest is gebaseerd op de samenstelling van de bacteriën in de darm, die anders is bij patiënten met een chronische darmontsteking dan bij gezonde mensen.

Door de techniek kunnen patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa tijdig starten met therapie. Bovendien is het verloop van de aandoeningen beter en eenvoudiger te monitoren, wat zeer belangrijk is bij chronische darmontstekingen. Daarnaast is de supersnelle test in elk ziekenhuis en in elk laboratorium toe te passen, en dat is uniek. Budding: 'Er moeten nog wel een aantal stappen tot certificering gezet worden om toestemming te krijgen voor algemene toepassing van de diagnostische test in Europese ziekenhuizen'.

Lees hier het complete bericht van het VUmc.

Wat de Maag Lever Darm Stichting doet op dit gebied

Coloscopieen zijn belastend voor zowel de patiënt als de gezondheidszorg, maar zijn op dit moment vaak onmisbaar in het stellen van een diagnose. Daarom financiert de Maag Lever Darm Stichting belangrijk wetenschappelijk onderzoek om chronische darmontstekingen met andere onderzoeksmethoden beter en minder belastend op te kunnen sporen en diagnosticeren.

Een voorbeeld hiervan is het onderzoek van Prof. MD. PhD. Rinske Weersma. Hij wil voorkomen dat mensen met darmklachten belastende onderzoeken moeten ondergaan om te bepalen wat er aan de hand is. Hij heeft de afgelopen drie jaar duizenden ontlastingsmonsters verzameld, die hij nu met nieuwe DNA technieken bestudeert. Door de verschillende bacteriesoorten van mensen met PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom), een chronische darmontsteking en een gezonde buik in een computermodel te plaatsen, onderzoekt hij of er in de toekomst een diagnose van bijvoorbeeld de ziekte van Crohn mogelijk is via ontlastingsmonsters.

Anders dan in bovengenoemd onderzoek van het VUmc, includeert het onderzoek van Prof. Weersma ook PDS patiënten en maakt gebruik van een nieuwere en geavanceerde techniek waarbij er meer specifieke bacteriën en hun eigenschappen in beeld kunnen worden gebracht. Daarnaast wordt in het model ook gekeken naar een aantal markers in de ontlasting. Dit zijn stoffen die kunnen duiden op de aanwezigheid van bijvoorbeeld een infectie of aandoening van de darm. Ook dit onderzoek moet nog een aantal fasen doorlopen voordat het algemeen toegepast kan worden.

Lees hier meer over het onderzoek van Prof. Rinske Weersma 

Bron: VUmc, Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven