Nationale Poepdag 2018: ‘We spoelen dagelijks een schat aan informatie door het toilet’

Gepubliceerd op: 9 april 2018

Nationale Poepdag 2018: ‘We spoelen dagelijks een schat aan informatie door het toilet’

Woensdag 11 april is het Nationale Poepdag. Een dag die in het leven is geroepen door de Maag Lever Darm Stichting om de relatie tussen ontlasting en gezondheid te benadrukken.

‘Eigenlijk spoelen we dagelijks een schat aan informatie door het toilet’, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. ‘Je ontlasting laat zien of er iets met je gezondheid is. Daarnaast leren we heel veel van onderzoek naar de bacteriesamenstelling van ontlasting. Daarmee kunnen we mogelijk in de toekomst sneller diagnoses stellen of zelfs medicatie ontwikkelen.’

toilet papier

Achterom kijken

De kleur of structuur van je ontlasting kan je waarschuwen of er iets aan de hand is. Een rode kleur in de ontlasting kan komen door het eten van rode bieten, maar kan ook een signaal zijn van een chronische darmontstekingsziekte of zelfs darmkanker. In de poepwijzer  van de Maag Lever Darm Stichting kun je lezen wat je poep je te vertellen heeft.

Naast eigen onderzoek, door achterom te kijken, is ontlasting ook een bron van wetenschappelijk onderzoek. Cyriel Ponsioen, MDL-arts in het AMC, werkt aan mogelijke medicatie van de toekomst op basis van ontlasting.

Poep als geneesmiddel

‘Ontlasting kan bijdragen aan genezing. In de toekomst hopen we dat ontlasting de basis is voor een medicijn om klachten bij bijvoorbeeld chronische darmontstekingen te verminderen. Daar doe ik op dit moment onderzoek naar’.

Het onderzoek van Ponsioen werkt op basis van poeptransplantaties: de ontlasting van een gezonde persoon wordt ingebracht bij iemand met darmklachten. Dat poeptransplantaties klachten kunnen verminderen heeft te maken met de bacteriesamenstelling van de ontlasting. Die bacteriesamenstelling wordt ook wel ons darmflora of microbioom genoemd.

Tour de poep in ARTIS-Micropia

In het kader van Nationale Poepdag organiseert ARTIS-Micropia de ‘Tour de Poep’. Bezoekers kunnen door lezingen en andere activiteiten meer te weten komen over het microbioom en de onzichtbare wereld achter poep.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven