Poep uit de taboesfeer met het PoepPaleis

Gepubliceerd op: 4 april 2017

Poep uit de taboesfeer met het PoepPaleis

“We flushen iedere dag zóveel waardevolle informatie weg.”
Op woensdag 12 april, op Nationale Poepdag, wordt een heus POP-UP PoepPaleis gelanceerd. Geen zorgen: dit paleis is niet gemaakt van ontlasting. Maar het leert je wel alles over, juist ja, poep. Wij spraken met de bedenkers Nieske Castelein en Tessie Vilé. Nieske: “Ik heb zelf meegemaakt hoe moeilijk het is zo’n lastig onderwerp bespreekbaar te maken.”

De twee dames, met beiden een achtergrond in de communicatie en marketing, vertellen gepassioneerd over hun werk. “Wij willen kinderen en hun ouders alles leren over de magische werking van je buik: van hap tot plons. En vooral ook: wat zegt je poep over je gezondheid? Want juist over dát onderwerp praten we niet al te graag.”

Poeppaleis (2)

Poeptaboe

“Mijn jongste kind heeft vroeger veel problemen met zijn ontlasting gehad”, vertelt Nieske. “Als kind had hij veel ongelukjes en voelde hij niet goed aan dat hij naar de wc moest. Ach, dacht ik, dat gaat wel weer over.” Maar dat gebeurde niet. We hebben van alles uitgeprobeerd, maar niets leek te helpen. Nieske vervolgt: “Ik heb me toen ontzettend opgewonden dat er niet veel over te vinden was. Het is een taboe. En je schaamt je. Maar wat bleek nou? Er zijn zóveel ouders die met dezelfde problemen te kampen hebben. ‘Hoe kan het dan dat we het daar niet over hebben?’ – die vraag stelde ik mijzelf geregeld. Uiteindelijk kwam mijn zoontje met hulp van de zogeheten poeppoli in Amsterdam over het probleem heen. Dat was fijn, de aanpak werkte. Maar bij mij bleef het knagen: hoe kunnen we dat poeptaboe doorbreken?”

Foto verteermuur

"Het is een taboe. En je schaamt je. Maar wat bleek nou? Er zijn zóveel ouders die met dezelfde problemen te kampen hebben."

Foto nieske en tessie

"Veel mensen realiseren zich niet dat je poep je zóveel kan vertellen… En met één druk op de knop is al die waardevolle informatie ineens weggespoeld."

Check-up

Nieske vertelt: “Toen Tessie en ik op een dag met de hond aan het wandelen waren, bespraken we dit probleem.” Tessie vult aan: “We bleken beiden enorm gefascineerd te zijn door de werking van het menselijk lichaam. Vooral aan datgene wat je er niet direct aan ziet. Het viel - en valt me nog steeds - op dat er veel aandacht uitgaat naar wat je eet. En dat er eigenlijk zó weinig aandacht is voor wat er vervolgens gebeurt, de vertering en daar vervolgens de output van is: je ontlasting. Om een vergelijking te maken: wanneer je zwarte rook uit de uitlaat van jouw auto hebt, dan weet je dat er iets niet klopt. We ondernemen actie en kaarten het probleem aan bij de garage. Maar als je deze vergelijking maakt met mensen, dan hebben wij echt te weinig aandacht voor ónze output: de grote boodschap. Of we checken het wel, maar weten vervolgens niet wat het betekent. Veel mensen realiseren zich niet dat je poep je zóveel kan vertellen… Het is een soort spiegel van jouw buikgezondheid. En met één druk op de knop is al die waardevolle informatie ineens weggespoeld.”

De Grote Verteermuur

“Van het een kwam het ander en uiteindelijk hebben wij in februari 2016 de Stichting Het PoepPaleis in het leven geroepen. Onze droom werd langzaamaan werkelijkheid: we willen uiteindelijk een soort ‘Nemo’ maken op het gebied van onze spijsvertering. De eerste stap is een reizend poeppaleis, dat openen we nu in april.  Twee kunstenaars zijn een half jaar geleden gestart met de bouw van de ‘Grote Verteermuur’. Tejo Remy en René Veenhuizen hebben de spijsvertering bekeken als een soort transportsysteem. Op deze muur kunnen kinderen zelf een balletje, dat hun eten moet voorstellen, door de processen in het lichaam laten lopen. Dit kunnen zij doen door zelf te duwen, draaien en trekken. En er komt weer iets anders uit, net zoals bij je eigen eten. En dat heeft dan weer te maken met de PoepPoster, waarop je kunt zien welke vormen poep allemaal kan hebben. De muur heeft een uniek ontwerp en is gemaakt van onderdelen die je gewoon in de bouwmarkt kunt vinden. Hij is echt heel gaaf geworden.”

Kom op bezoek

Het POP-UP PoepPaleis leert kinderen en hun ouders dus alles over de magische werking van de buik. “Maar dan niet met een medische benadering, we hebben het juist interactief en creatief gemaakt”, aldus Tessie.
Wat gebeurt er eigenlijk als je iets eet? Welke processen vinden er dan plaats in je lichaam? De eerste reacties zijn veelbelovend, vertelt Nieske. “Kinderen zijn dolenthousiast, erg leuk om te zien. Naast de Grote Verteermuur kunnen ze zelf bijzondere drollen maken met klei. De poepposter, die refereert naar de Bristol Stool Chart, vinden ze soms nog een beetje viezig. Maar wat je ziet: als je er dan toch mee bezig bent, kun je heel gemakkelijk over poep praten.” Poep uit de taboesfeer. Dat is het doel.

Dagelijks open voor schoolbezoek.

Open voor publiek:
Vrijdag 14 en zaterdag 15 april van 10.00-18.00 uur. Zondag 16 en maandag 17 april van 12.00-17.00 uur. 15 t/m 21 mei 2017 Overvecht, Utrecht.

Langskomen? Dat kan natuurlijk! Het is gratis!

Lees hier meer over het programma op 12 april - Nationale Poepdag.

Meer informatie over Het PoepPaleis?

Meer lezen over het PoepPaleis? Dat kan op www.poeppaleis.nl. Het PoepPaleis is tevens te huur voor in jouw gemeente of op locatie. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Tessie en Nieske.

 

Poeppaleis (2)

Maag Lever Darm Stichting en Het PoepPaleis

De Maag Lever Darm Stichting is partner van het PoepPaleis en ondersteunt het PoepPaleis vanwege de vrolijke en laagdrempelige manier waarop het PoepPaleis een lastig onderwerp met kinderen bespreekbaar maakt.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven